Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: a Jabil eddig betartotta foglalkoztatási vállalásait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az autóipari beszállító Jabil Circuit Magyarország Kft. 2010 óta különböző beruházásokhoz mintegy 1,2 milliárd forint támogatást kapott uniós forrásból, ezekért cserébe - a beruházások megvalósításán túl - foglalkoztatással kapcsolatos vállalásokat is tett, amelyeket eddig be is tartott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a cég 2013. október 15-én 780 főre vonatkozó leépítési szándékbejelentést nyújtott be a megyei munkaügyi központnak, a tiszaújvárosi telephelyre. 2013. november 7-én benyújtott csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntés a korábbi szándéknál kevesebb, összesen 673 főt érint.

Az NGM ismerteti: a Jabil Tiszaújvárosban gyártási tevékenységet, Szombathelyen és Pécsen szerviz és logisztikai szolgáltatást végez. A cég 2010 óta a tiszaújvárosi telephelyének létszámát több mint 1500 fővel növelte, pécsi és szombathelyi telephelyét pedig létrehozta, illetve nagymértékben bővítette.

Tiszaújvárosban 380 millió forint támogatást nyert a Jabil gyártókapacitás-bővítő komplex beruházásra. A szerződést 2010-ben kötötték, ebben 160 új munkahely létrehozását és 2 évig történő megtartását vállalták. A szerződésben vállalt foglalkoztatási feltételeket teljesítették.

Pécsen, a telephely kialakítására 212 millió forintot kapott a társaság. Ennek a szerződését tavaly szeptemberben kötötték, 400 új munkahely létrehozását és 5 évig a megtartását vállalták. A létszámot - jellemzően az akkor megszűnt Elcoteq dolgozóinak átvételével - feltöltötték és azóta is tartják.

A pécsi telephely technológiai fejlesztésére 51 millió forintot nyert a cég, itt foglalkoztatási vállalás nem volt.

A szombathelyi telephely technológiai fejlesztésére 571 millió forintot nyert a Jabil, a szerződést az idén augusztusban kötötték. Létszámtartást vállaltak a telephely állományi létszámára, 1056 főre, ezt tartják - írta az NGM.

A munkavállalók mielőbbi munkába állása érdekében munkaerő-piaci program indult, amelynek fő elemei: munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtása, képzés, átképzés, bérköltség támogatás, mobilitási támogatás, vállalkozóvá válás támogatása. 2013. november 27-én állásbörze is lesz Tiszaújvárosban - írta az NGM.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Jabil magyarországi alkalmazottainak száma az idén márciusban megközelítette a 8 ezret, 2011-es árbevétele meghaladta a 348 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok szerint a kft. mérleg szerinti eredménye 9,2 millió dollár (1 dollár = 220 forint) volt a 2011. szeptember 1-jétől 2012. augusztus 31-ig tartó üzleti évben, míg azt megelőzőben 28,4 millió dollárt ért el. Az értékesítés nettó árbevétele 1,5 milliárd dollárt tett ki, az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollár után. Az átlagos statisztikai létszáma cégnél ebben az időszakban 6899 fő volt. Ezen időszakban 394 ezer dollárnyi állami támogatást kapott a cég, amiből 362 ezer volt kapacitásbővítő támogatás a gazdaságfejlesztési operatív programból.