Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Korózs: az otthoni ápolás munkaviszonnyá alakítása az első negyedévben elindulhat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint az otthoni ápolás munkaviszonnyá alakításának programja 2010 első negyedévben elindulhat.

Korózs Lajos azt közölte, hogy a január 13-ai kormányülésre a szaktárca már egy kidolgozott tervet készít.

Az államtitkárt azt követően kérdezték minderről, hogy Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentette: azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá és európai uniós források bevonásával az érintettek vehessenek részt az ápoláshoz kapcsolódó speciális szakmai képzésen.

Korózs Lajos a sajtótájékoztatón közölte, hogy már konzultált Mesterházy Attilával az ügyben. Emlékeztetett arra: ápolási díj azoknak jár, akik valamelyik hozzátartozójukat saját otthonukban ápolják, ám ez a tevékenység ma nem számít munkaviszonynak.

Közlése szerint a szaktárca szeretné, ha a leendő programra európai forrásokat is fel lehetne használni, és "egy fokozatos bevezetéssel" munkaviszonnyá lehetne alakítani az ápolási díjban részesülők tevékenységét.

Hozzátette: nem gondolja, hogy egyik hétről a másikra mind az 53 ezer érintett embernek állásává válik a gondozói munka, ám véleménye szerint majd "akár tízezres nagyságrendben is beszállhatnak ebbe a programba".