eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekorderedményt ért el 2008 második negyedévében az OTP Bank

Rekorderedményt ért el 2008 második negyedévében az OTP Bank. A cég csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint a 129,6 milliárd forint adózott eredmény mutatható fel az idei év első félévében.

Annak ellenére tudott az OTP a várakozásokat meghaladó profitról számot adni, hogy a külső környezet továbbra sem kedvező - így kommentálta a bank vezetése a szerdán közzétette számokat.

A pénzintézet eredményeit jelentősen befolyásolta a hazai deviza erősödése, amely a nyitott pozíciókon keresztül segítette a bank gazdálkodását. Az OTP piaci részesedése a hitelezési szegmensben nőtt. Ezen belül a vállalati és önkormányzati hitelezés visszaesett, de ez a menedzsment részéről tudatos döntés volt.

Ezzel szemben a lakossági hitelezés bővült. A növekedés elsősorban a devizahiteleknek köszönhető, és nem feltétlenül a sokat emlegetett Világhitelnek. A pénzintézet összesítése szerint a japán yen aránya a folyósított hitelekben éppen csökkent.

Mindemellett a lakossági hitelezési piacon a következő hónapokban fellendülést vár az OTP, mivel az erős forint miatt szerintük többen elhalasztották a hitelfelvételt. A cégcsoporton belül 2008 második negyedévében a hazai vállalat különösen jól teljesített, a bolgár leány is hozta a megszokott jó eredményeket. A többi külföldi leány eredményei nem túl meggyőzőek - ezt a bank vezetése is elismerte, de azzal magyarázta a vártnál gyengébb számokat, hogy vagy a forint erősödése tartotta nyomás alatt az állományszámokat, vagy mint az ukrán leány esetében extra céltartalékot kellett képezni.

A cég vezetése megerősítette, hogy elérhető közelségbe került az OTP Garancia eladásának lezárása, számításuk szerint szeptember végére lezárulhat a tranzakció. Emellett további extra tétel lehet, ha a szlovák és a szerb leányt sikerül értékesíteni.

A bank vezetése most azt teszteli, hogy milyen áron tudna ezektől a leányoktól megszabadulni, és számításuk szerint megvan a jó esély arra, hogy jó áron adják el. A banknál tartott sajtótájékoztatón leszögezték: az OTP tudja tartani az éves célt, a 10 százalékos profitnövekedést, arra vonatkozólag viszont nem bocsátkoztak találgatásba, hogy ezt meghaladhatják-e.

Pozitív hatás

Bár a várakozásokat jelentősen meghaladó eredményt mutatott fel az OTP, az összkép korántsem ennyire pozitív - értékelte a pénzintézet gyorsjelentését a Cashline elemzője.

Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádióban hozzátette: az OTP tőzsdei árfolyamára pozitív hatással volt a rekordprofit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×