eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meghaladja az elemzői várakozásokat a GDP növekedése

A bruttó hazai össztermék a második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Németh Dávid az ING bank elemzője szerint a várakozásoktól jobb eredmény ellenére az év egészére változatlanul 2,1 százalékos GDP növekedést vár.

Pozitív meglepetés, de nem kirobbanó siker - így értékelte az InfoRádiónak az ING Bank elemzője a hírt, miszerint 2008 második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 2,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

Eredetileg az elemzők 1,9 százalékos GDP-növekedést vártak erre az időszakra.

Németh Dávid elmondta: a kiskereskedelem és az export is elég rosszul teljesített a második negyedévben, így elsősorban a mezőgazdaság, az egészségügy és az építőipar teljesítménye állhat a GDP növekedése mögött.

Az elemző szerint azonban a mostani emelkedés az egész éves, 2,1 százalékos növekedési tervet csak kis mértékben, egy-két tizeddel módosíthatja felfelé.

Ugyanakkor a szakértő úgy véli: a nyugat-európai konjunktúra lassulása negatív irányba módosíthatja a 3. és 4. negyedévi növekedési kilátást, de a GDP alakulását a közép-európai és az orosz piac is befolyásolja.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×