eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tovább emel a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács?

Az elemzők többsége a jelenlegi 8,25 százalékos alapkamat 25 bázispontos emelésére számít a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén. Madár István, a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: sok érv szól a kamatemelés és a szinten tartás mellett is.

Az elemzők többsége a jelenlegi 8,25 százalékos alapkamat 25 bázispontos emelésére számít a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén. A tanács áprilisban 0,25 százalékponttal szigorított a jegybanki alapkamaton, így az március óta 0,75 százalékponttal nőtt.

A Reuters napokban közzétett felmérése szerint a budapesti elemzők közül 17-en az emelést, nyolcan a kamat szinten tartását valószínűsítik; a londoni elemzők nagy többsége pedig szintén 25 bázispontos kamatemelést vár.

A pénzügyi szakemberek szerint ugyanakkor további kamatemelésekre már nem kell számítani, és még az idén megkezdődhet a kamatcsökkentési periódus. A szakértők között nincs egyetértés annak megítélésében, hogy a forint 243-245 euróra erősödése hogyan befolyásolja a monetáris tanács döntését.

Madár István, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: sok érv szól a kamatemelés és a szinten tartás mellett is. Utóbbi mellett szól, hogy jelentősen erősödött a forint árfolyama, ez az inflációra is hatással lesz, ezáltal pedig jó az esély arra, hogy a jegybank elérheti a 3 százalékos inflációs célját - fejtette ki. Hozzátette: egyes vélekedések szerint ugyanakkor az erős forint mellett is érdemes kamatemelést végrehajtani, mert ez is kevés lehet az inflációs cél teljesüléséhez.

Ha a jegybanki hitelesség megmarad, akkor a kamatcsökkentés sem jár árfolyamgyengüléssel - vélekedett Madár István.

Az elemző szerint megosztott lesz a Monetáris Tanács hétfői ülésén.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×