Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az M6-os \"Az év üzlete\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly és az M60-as sztráda Bóly-Pécs közötti szakaszának PPP-szerzÕdése nyerte a Project Finance International magazin által alapított \"Az év üzlete díját\" az idén, az Európa - Közel-Kelet - Afrika régióban.

Az indoklás szerint az elismerést a projekt azzal érdemelte ki, hogy a kiíráshoz képest rekordidőn belül, mintegy hét és fél hónap alatt kötötték meg a szerződést és egyben megtörtént a pénzügyi zárás, ami egyedülálló az ilyen komplexitású és nagyságrendű projekteknél.

Az eddig legnagyobb magyarországi PPP projekt ráadásul az első olyan, amelynél az új közbeszerzési törvényt alkalmazni kellett, továbbá az is elismerésre méltó, hogy a nemzetközi résztvevőket felvonultató projekt szerződését sikerült magyar nyelven megkötni.

A gazdasági és közlekedési miniszter 2007. november 21-én írta alá az M6 Szekszárd-Bóly és az M60-as Bóly-Pécs közötti összesen mintegy 79 km-es autópálya szakaszok PPP keretben megvalósuló megépítésére, üzemeltetésére, felújítására, fenntartására és finanszírozására vonatkozó szerződést a Mecsek Autópálya Konzorcium Zrt.-vel.

A projekt végleges nettó jelenértéke 266,1 Mrd Ft lett, ami 700 millió Ft-tal kedvezőbb a szeptember végén benyújtott végleges ajánlatnál.
A minisztérium a program folytatásaként tavaly decemberben kiírta az M6-os II. fázisára a közbeszerzési eljárást, az ajánlatokat áprilisig várják. A közszolgáltatások PPP-ben történő biztosítását az Európai Bizottság is egyre inkább támogatja