eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Volt jegybankelnök: Magyarország képtelen arra, amire Szlovákia

Magyarországon 1990. óta folyamatosan deficites a költségvetés. Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint ennek csak belső okai vannak. A külső gazdasági környezet ugyanis jó, és a volt szocialista országok - még azok is, amelyek Magyarországnál rosszabb helyzetből indultak a rendszerváltozás idején -, jobb eredményeket érnek el. Az okok között a volt jegybankelnök a társadalmi elvárásokat és a politikai megosztottságot említette.

Bulgária és Észtország többlettel zár, de még Romániának is sikerül a nemzeti össztermék 2-3 százalékán tartani a költségvetési deficitet - mutatott rá a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Magyarország azonban erre évek óta képtelen, holott a külső környezet ezt lehetővé tenné, mint ahogy a többi ország számára is lehetővé teszi - tette hozzá.

Szerinte e mögött nemcsak a politika erélytelensége áll, hanem egy társadalmi igény is: az emberek - mostanáig - hittek a pénzköltő ígéretekben.

Bod Péter Ákos úgy látja: egy kormány csak akkor érhet el eredményeket, ha a gazdaság stabilitását mindenki nemzeti érdeknek tekinti.

A közgazdász a szlovének vagy a szlovákok eurózónához való csatlakozásának példáján mutatta be: ezekben az országokban az ügy a nemzeti konszenzus szintjére emelkedett, amelytől a pártok sem szakadhatnak el.

Bod Péter Ákos szerint Magyarországon is indokolt lenne leszorítani a hiányt, annak finanszírozása ugyanis rendkívül drága az állam számára.

Ehhez azonban ki kellene jelölni egy stratégiát, amelyet a közgazdász egyelőre nem lát. Mint mondta, az nem stratégia, hogy leviszik a deficitet, ha közben nem határozzák meg a megszorítások célját.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×