eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szinte minden magyar felnőttnek van már bankkártyája

Magyarországon az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a bankkártyák ismertsége és sokat változtak a kártyahasználati szokások is. Míg 2003-ban mindössze a kártyabirtokosok 31 százaléka használta plasztikját elsődlegesen vásárlásra, a MasterCard 2007-es felmérése szerint az idén már 57 százalék.

Jelenleg 27 ezer helyen fizethetnek bankkártyával azok, akiknek MasterCard-juk van. A cég azonban célul tűzte ki a fizetőhelyek duplázását - mondta Gauder Milán, a Mastercard ügyfélkapcsolati igazgatója.

Bár az adatok szerint Magyarországon szinte minden felnőttnek van már valamilyen bankkártyája (8,5 millió van forgalomban), mégis az elfogadóhelyeken mindössze a vásárlók 20-30 százaléka fizet a plasztikkártyával.

Gauder Milán szerint manapság az emberek harmada még mindig azt gondolja, hogy a bankkártyás fizetés költséget jelent számára, holott ez a tranzakció díjmentes.

Azzal azonban egyre többen vannak tisztában, hogy mi a különbség a hitelkártya és a betétes kártya között, illetve hogy az előbbi használata milyen költségeket von maga után.

Javuló kiszolgálás

A magyar bankoknál elvégzett próbavásárlások azt bizonyítják, hogy a pénzintézetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek, és egyre teljesebb körű kiszolgálást kapjanak - mondta el az InfoRádiónak, a Scale Research Kft. kutatási igazgatója.

Galla Krisztina szerint, bár még van mit finomítani a bankok hozzáállásán, az elmúlt három évben egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ügyfelek kiszolgálásának javítására. Ez nem is csoda, hiszen az emberek főleg a feltételek átláthatóságát, a korrekt tájékoztatást tartják a legfontosabbnak a bankválasztáskor.

Pozitív lista is kellene

A magyar bankok kihelyezett hitelállománya 11 ezer 500 milliárd forintra tehető, ennek körülbelül három százalékát adják az úgynevezett minősített követelések.

Földi Tamás, a Bankszövetség vezető közgazdásza az InfoRádióban úgy vélte: szükség lenne egy teljes pozitív listára, amelyből a bankok láthatnák a hitelkérők teljes tartozásállományát.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×