eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az OECD fellendülést vár Magyarországon

Lassulást jósol a világ gazdasági növekedésében a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD). Magyarországot tekintve bizakodó a tanulmány, és a következő két évre dinamikusabb gazdasági bővülést várnak.

Az idei 2,7 százalék után jövőre egészében mindössze 2,3 százalékkal nő a fejlett világ gazdasága - ezt jósolja a 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet.

Az OECD 2009-re is csak 2,4 százalékos bővülést vár, azaz csak egy árnyalattal magasabbat, mint 2008-ban. Nem véletlen tehát, hogy az OECD azt javasolja a legfejlettebb államok jegybankjainak, hogy még egy évig tartsák fenn a jelenlegi alapkamatszintjüket, ezzel is segítve a gazdasági növekedést, vagy éppen meggátolva a visszaesést.

Az OECD szakértői szerint ha recesszió nem is következik be az Egyesült Államokban, sok kedvező változás nem várható. Az euróövezetben is lassuló gazdasági növekedéssel számolnak az elemzők, de emellett enyhülő inflációt és erős eurót jósol a tanulmány.

Az európai államok számait nézve a következő kép rajzolódik ki: a növekedésben éllovas Szlovákia idei 9,3 százalékos éves gazdasági növekedése 7 százalék körüli értékre csökkenhet, míg második-hamradik helyet elfoglaló Lengyelország és Csehország idei 6 százalék körüli növekedési számai 5 százalék körüli, illetve az alatti értékre csökkennek a következő két évben.

Törökországnak viszont az európai tendenciával ellentétben nem lassulást jósolnak a tanulmány szerzői: az idei 5,1 százalékról 5,8 és 6,3 százalékos növekedést prognosztizálnak 2008re, illetve 2009-re.

Az idei legalalcsonyabb növekedést Izlandon jósolják, de Magyarország, Portugália és Olaszország is az utolsók között van a várható éves 1,8 százalékos 2007-es növekedésével.

Magyarországon dinamikusabb (2,6 és 3,8 százalékosat) gazdasági növekedést várnak 2008-ban és 2009-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×