eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kamatcsökkentést várnak az elemzők az MNB-től

Hétfőn várhatóan negyed százalékponttal csökkenti kamatait a Magyar Nemzeti Bank - ezt várják az elemzők a Reuters felmérése szerint. A többség azért vár csökkentést, mert a vártnál magasabb az infláció és a lassúbb a gazdasági növekedés.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy most már nem késik tovább a jegybanki kamatcsökkentés, így hétfőn a Monetáris Tanács negyed százalékponttal, 7,5 százalékra mérsékli az alapkamatot, és nem várja meg a szeptemberi inflációs adatot.

A megkérdezett 26 elemzőből 23-an jósoltak 25 bázispontos kamatvágást. egy elemző szerint 50 bázisponttal csökkent a monetáris tanács, kettő pedig azt mondta: marad a kamatszint.

Az inflációs terv nincs veszélyben

A kamatcsökkentést azért valószínűsítik a szakértők, mert a nemzeti bank középtávú inflációs terve, a 3 százalék, nincs veszélyben. Az elemzők úgy vélik, a szeptemberi inflációs adat 6,2 százalék lesz, ami az emelkedő élelmiszerárak ellenére is jelentős csökkenést jelent a fogyasztói ár emelkedésének ütemében, az augusztusi 8,3 százalékhoz képest.

A szakértők szerint az infláció idén az eddig vártnál 2 tizeddel magasabb 7,7 százalék, 2008-ban pedig 4,3 százalék lesz. A kamatdöntést befolyásoló másik tényező a gazdasági növekedés alakulása, amely a korábban vártnál kisebb lehet.

Euró 1014-re

A szakemberek többsége 2007-ben 2,1 százalékos, 2008-ban 3 százalékos növekedést várnak.

A lassuló növekedés az elemzők szerint azzal is összefüggésben áll, hogy csökken az államháztartási hiány. A deficit csökkentése eredményesebb lesz, mint amit korábban előre jelzett a kormány, a szakemberek úgy vélik 6,1 százalékos lesz a deficit, míg a pénzügyminisztérium 6,4 százalékot prognosztizál.

Az euró magyarországi bevezetését a mostanában optimistább politikai nyilatkozatok ellenére az elemzők többsége leghamarabb továbbra is 2014-re várja.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×