eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az adószakértő szerint alkotmányellenes Gyurcsány javaslata, az APEH nem becsülhet

A kormányfő bejelentése szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében a jövő évi adótörvényekbe bekerülne, hogy az adóhivatal annál a munkáltatónál, amely nem jelenti be a munkavállalóit, a feketefoglalkoztatás teljes idejére, de legalább 3 hónapra visszamenőleg becsléssel is megállapíthatná a közterheket.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adópartnere szerint ez a szabályozás alkotmányellenes lenne, épp ezért, helyette a bírság összegét kellene megemelni.

Szerinte azonban, ha a jogalkotó nem visszamenőleg fizettetné be a társadalombiztosítási járulékot, hanem egy nagy összegű, például 500 ezer forintos bírságot szabna ki, azzal az Alkotmánybíróságnak már nem lenne kifogása.

Egyelőre csak elképzelés

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szeptember 11-én jelentette be, hogy felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására.

Gyurcsány Ferenc a feketegazdaság mérséklésével kapcsolatos elképzelések között említette annak lehetőségét, hogy az adóhivatal annál a munkáltatónál, amely nem jelenti be a munkavállalóit, a feketefoglalkoztatást teljes idejére, de legalább 3 hónapra visszamenőleg becsléssel is megállapíthatná a közterheket, illetve egy építési beruházás anyagköltségének elemzésével is megállapíthatná a fizetendő általános forgalmi adót.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×