eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Változatlan a jegybanki alapkamat

Nem változtatott a 7,75 százalékos jegybanki alapkamaton a monetáris tanács - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A döntés megfelel a többségi elemzői várakozásoknak.

A monetáris tanács a döntés indoklásában azt írta: lát lehetőséget az alapkamat-mérséklés folytatására, ugyanakkor a hazai és a nemzetközi gazdasági folyamatok körüli bizonytalanság továbbra is magas, ami óvatos és fokozatos kamatcsökkentési pályát tesz szükségessé.

A közleményben az is olvasható, hogy a testület szerint a korábbinál kisebb az inflációs céltól lényegesen eltérő várakozások kialakulásának veszélye, a legfrissebb adatok viszont arra utalnak, hogy folytatódott a gazdasági növekedés lassulása.

A monetáris tanács legutóbb június 25-iki ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 8 százalékról 7,75 százalékra.

Az elemző óvatosabb lépéseket vár

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint tisztább, óvatosabb lépésekre lehet a jövőben számítani, hiszen a jegybank indoklásában hangsúlyozta: bár lát lehetőséget a további kamatcsökkentésre, csak óvatosan, fokozatosan kívánja végrehajtani.

Az elemző kiemelte: míg az elmúlt hónapban azzal indokolta az MNB a kamatcsökkentést, hogy a bérkiáramlással kapcsolatos folyamatok tisztulnak, most mégis bizonytalanságot lát a jegybank.

Suppan Gergely hangsúlyozta: a piacok egyetértenek az MNB óvatosabb kamatpolitikájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×