eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jön az egységes ingatlanadó januártól

Várhatóan 2008. január 1-jétől lép életbe az új, értékalapú ingatlanadó, amely a jelenleg létező öt ingatlan alapú adót váltaná ki. A Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a tárca az új adótól nem számít a bevétel növekedésére az önkormányzatoknál.

Tátrai Miklós hangsúlyozta: a kerettörvényt a tárca készíti el, azonban az adó bevezetéséről és annak mértékéről az önkormányzatok döntenek helyi szinten.

Az öt eddigi adóból négy az önkormányzatokat gazdagította, a luxusadó pedig a központi költségvetést. Jelenleg 2,6 millió adóalany fizet 3 millió ingatlan után adót.

Az adókból az államnak és a helyhatóságoknak összesen 65 milliárd forintos bevétele származott. Az államtitkár szerint az összeg várhatóan jövőre sem változik.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az adó mértéke, a kedvezmények köre és egyáltalán az adó kivetése az önkormányzatok döntésén múlik.

Több szakmai szervezet tiltakozott a korai bevezetés ellen, szerintük az érintetteknek nem lesz elég idejük arra, hogy felkészüljenek az új adószabályra.

Az államtitkár azonban azt mondta: a jogszabályt november 15-ig el kell fogadnia az Országgyűlésnek, így januárig fel lehet készülni a bevezetésére.

A Fidesz nem támogatja az ingatlanadót

A Fidesz nem támogatja sem az ingatlanadó, sem más új adónem vagy adóemelés bevezetését - jelentette ki Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt képviselője.

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós megállapodása "egyértelműen az emberek kárára kötetett", mert új adónemeket és új adóemeléseket hoz - mondta Nyitrai Zsolt.

A Fidesz szerint nem megszorításokra, hanem gazdasági növekedésre van szükség, ezért adóemelések helyett adócsökkentést javasol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×