eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már majdnem 20 százaléka van a MOL-ban az ÖMV-nek

Múlt hét végén újabb 8.6 százalékos részesedést szerzett a MOL-ban az ÖMV, így az osztrák cég már 18.6 százalékkal rendelkezik a magyar társaságban. Az ÖMV szorosabbra szeretné fonni stratégiai partnerségét a magyar olajipari vállalattal, melynek első lépéseként egy nyílt és konstruktív eszmecserére hívja meg a MOL menedzsmentet.

Az ÖMV közleménye szerint a megvásárolt pakettet más befektetők számára is felajánlották, s a vételár 1 milliárd euró körül volt - írja a Portfolio.hu. Az ÖMV a vásárlással a régiós olajipari konszolidációra is reagálni kíván.

Az osztrák cég szerint egy MOL-ÖMV együttműködés előnyeire az elemzők és a befektetők többször felhívták már a figyelmet, és a két cég menedzsmentje is több ízben megfontolta már azt.

A tranzakcióval az ÖMV a MOL-ban meglévő stratégiai befektetését kívánja megerősíteni. Az osztrák vállalat szerint az együttműködés lehetővé tennék két európai társaságnak, hogy Európa számára is számottevő haszonnal járva jelentősen fokozzák az ellátás biztonságát.

Közép-Európa mind az ÖMV, mind a MOL számára azt a központi piacot jelenti, ahol a két társaság kiegészíti egymást azzal, hogy más területekre koncentrálnak ezen a piacon.

A MOL saját bejelentése szerint egyébként a magyar olajcég pénteken 0.9 százalékos saját részvény pakettet vásárolt a BÉT-en keresztül.

Az előzmények

A MOL számára az osztrák ÖMV mindig is a potenciális vevők között szerepelt, az elmúlt hetekben mégis mindenki inkább az orosz befolyás emelkedéséről beszélt, mivel a Magyarországon élő, és korábban a Gazpromban vezető beosztásban dolgozó orosz Medget Rahimkulov, pár hete bevásárolt MOL részvényekből.

Ezt követően indultak meg a pletykák egy lehetséges jövőbeli Gazprom-MOL stratégiai együttműködés lehetőségéről.

Ilyen előzmények után, meglepetésként érte a piacokat a hétfő reggeli bejelentés, mely szerint Medget Rahimkulov a tulajdonában lévő több mint 6 százalékos részvénycsomagot az ÖMV-nek adta tovább.

Kérdéses lehet, hogy az OMV akarja-e folytatni a felvásárlásokat, ugyanis a MOL 2009-ig fennálló alapszabálya úgy rendelkezik, hogy egy adott tulajdonos, bármekkora tulajdoni hányaddal is rendelkezik, szavazati joga a közgyűléseken, nem haladhatja meg a 10 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×