eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa

Huszonöt bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület nem változtat a kamatszinten.

Simor András, a jegybank elnöke elsősorban a rövidbázisú maginfláció alakulásával, illetve a szolgáltató szektorban a bekövetkezett béremelkedéssel párhuzamosan megvalósuló létszámcsökkentéssel indokolta azt, hogy a testület 25 bázisponttal mérsékelte a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács döntése értelmében június 26-i hatállyal a korábbi 8 százalékos jegybanki alapkamat 7,75 százalékra csökken.

Simor András elmondta, hogy a tanács legutóbbi ülése óta a maginfláció, vagyis a szezonális hatásoktól mentes infláció, annak is a rövidbázison számított indexe 3 százalékos szintre mérséklődött, arra a mértékre, amelyet hosszabb távon a Magyar Nemzeti Bank inflációs célként el akar érni.

Az Ecostat nem sokkal korábban azt közölte: várakozásai szerint az alapkamat 7 százalékra csökken az év végéig.

A gazdaságkutató intézet főigazgatója azt is elmondta: prognózisuk szerint a GDP-növekedés 2,6, az infláció 7,5, az államháztartási hiány pedig 6,2 százalék lesz az idén.

Belyó Pál hangsúlyozta: deficit-várakozásuk a Pénzügyminisztérium által jelzett 6,4 százaléknál kedvezőbb.

Közölte: a gazdasági növekedés jövőre 3,2 százalékos lehet, a pénzromlás mértékét 3,7 százalék körül várják 2008-ra, míg az államháztartás hiánya 5 százalékra csökkenhet.

Az Ecostat főigazgatója szerint a beruházások az idei 2 százalékos növekedés után jövőre 4,4 százalékkal bővülhetnek.

Hozzátette: a reálkeresetek átlagosan 5 százalékkal csökkennek 2007-ben, a következő évben azonban már növekedhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×