eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Eva, ekho: ennyi volt?

A munkabért terhelő járulékok csökkentésével, egyebek mellett a kis adók - például az eva - megszüntetésével egyszerűsítenék az adórendszert a Pénzügyminisztérium szakértői. A szerzők saját véleményüket fogalmazták meg a tanulmányban, amelyet a Versenyképességi Kerekasztal szakértőinek mutattak be. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke egyetért a járulékok csökkentésével, de óvatosságra int az eva megszüntetésének javaslatával kapcsolatban.

A tanulmány első megállapítása, hogy Magyarországon a munkát terhelő adók, járulékok kulcsa magas, és ez az egyik oka a fekete, illetve a szürke foglalkoztatásnak.

A munkaképes népesség 57 százaléka dolgozik - míg az unióban ez az arány 64 százalék -, és az alacsony képzettségűek foglalkoztatottsága jóval alacsonyabb, mint Európában.

A szerzők szerint növelné a magyarországi munkaerő versenyképességét, ha a járulékok csökkennének.

Több munka, kevesebb pénz

A tanulmány megállapítja: az egy főre kifizetett bér, és a munkáltató összes bérrel kapcsolatos költségének aránya, az úgynevezett adóék mértéke 2007-ben eléri a 47 százalékot, míg az európai államokban átlagosan 4, Szlovákiában 8 százalékponttal kevesebb. Ráadásul a magas személyijövedelemadó-kulcsok is rontanak a helyzeten.

A tanulmány készítői szerint a munkavállalók azért sem vállalnak több munkát, mert hamar átkerülhetnek a magasabb adókulcsos sávba, és a jövedelmük nemhogy nem nő, hanem még az is előfordulhat, hogy csökken.

Az adójóváírás eltörlését javasolják

A mostani rendszerben a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó támogatások, adókedvezmények már önmagukban magas kulcsokat okoznak. A szerzők szerint ezt úgy lehet orvosolni, ha megszüntetnék az adójóváírás intézményét, és bevezetnék a nulla kulcsos sávot.

A Pénzügyminisztériumi munkatársak szerint az egykulcsos szja-rendszernek nincs társadalmi támogatottsága; azt állítják, hogy az emberek 80 százaléka elvárja, hogy különbséget tegyenek a jövedelemkülönbségek enyhítésére.

A szerzők szerint a vagyonadóval nem lehet elérni az adózatlan jövedelmeket, és a progresszivitás növelésére sem alkalmas. Csak egy előnye lehet: ha olcsóbb beszedni, mint más adónemeket.

Végeznének az evá-val és az ekhó-val

Az adórendszert a kis adónemek megszüntetésével egyszerűsítenék a pénzügyi tárca munkatársai, ilyen például szerintük az ekho és az eva. Azért ezt a kettőt emelték ki, mert ezekhez nem kell a "drága" alkalmazotti jogviszonyt fenntartani.

Nem új az, hogy a szerzők az egészségügyi hozzájárulást is kiiktatnák a rendszerből, és fölöslegesnek tartják a dupla járulékfizetési kötelezettséget.

A szerzők hangsúlyozták, hogy bár a pénzügyi tárca munkatársai, a tanulmányban a saját álláspontjukat fogalmazták meg.A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elöke az InfoRádióban elmondta: elkészült az első szélesebb körben is publikált tanulmány, amelyben elismerik, hogy Magyarországon az élő munka terhei nagyon magasak, ez pedig gátat vethet a versenyképesség növekedésének.

Zara László úgy véli: a dokumentum szerzői nem indokolták megfelelően azt, hogy miért nem szabad egykulcsossá tenni a személyi jövedelemadót.

Az adótanácsadó hozzátette: a tanulmány szerzői mellett a Versenyképességi Kerekasztal résztvevői is felvetették, hogy meg kellene szüntetni az evá-t.

A szakértő figyelmeztet: azzal kapcsolatban, hogy az eva milyen mértékben növelte, esetleg csökkentette a bevételeket, illetve, hogy elősegítette-e a fekete- és a szürkegazdaság fehéredését, egyelőre nem készültek megalapozott kutatások, tanulmányok.

Zara László kijelentette: bizonyos általányadóknak, amelyek egyszerűsítik az adminisztrációt és a kisvállalkozóknak egyszerűbb adózást tesz lehetővé, van jogosultsága.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×