eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az olaj az adu a törökök kezében

Az alternatív energiaszállítók iránti igény miatt felértékelődött Törökország szerepe az energiapolitikában - ez derült ki egy isztambuli konferencián.

Bár még nem lehet egységes európai energiapolitikáról beszélni, Európában sokan sürgetik az orosz gáz- és olajcégektől való egyoldalú függés felszámolását. Törökország - egyfajta üzemanyag-folyosóként - felismerte geostratégiai fontosságát.

A Kaszpi-tengernél található azeri lelőhelyekről Oroszország megkerülésével már most is érkezik olaj Európába. Az 1700 km hosszú BTC, azaz a Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezeték a török tengerparton ér véget, és innen szállítják tankhajók Európába a nyersanyagot.

Teljes kapacitással


Ez a vezeték azonban már szinte teljes kapacitással dolgozik, és az európai gazdaságoknak további szállítási útvonalakra van szüksége.

Egy másik, orosz területet elkerülő project a szintén török területen áthaladó, 3300 kilométeres - és egyesek által már eltemetett Nabucco gázvezeték lenne, amely türkmén és kazah gázt is szállítana - feltéve, ha ezek az országok kitartanak amellett, hogy nem csak Oroszország felé építenek ki vezetékeket.

Európának fontos

A Nabuccóval kapcsolatban még iraki és iráni források is felmerültek, de ezek a jelenlegi politikai helyzetben kevéssé látszanak valószínűnek.

Az Európai Unió most azt akarja, hogy Törökország csatlakozzon az Európai Energiaközösséghez, ami megkönnyítené a török energiaszektorba való beruházásokat - derült ki egy isztambuli konferencián.

Ankara ugyanakkor érzékeli, hogy adut tart a kezében, amelyet felhasználhat a EU-val folytatott csatlakozási tárgyalásokon.

Jelentések szerint Ollie Rehn bővítési biztos úgy fogalmazott, hogy Törökország "nyerne azzal, ha aláírná az energetikai chartát".

Törökországnak ugyanakkor óvatosan kell manővereznie, hogy ne kerüljön ellentétbe legfőbb gázszállítójával - Oroszországgal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×