eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fico tovább puhítja a Slovnaftot

A szlovák miniszterelnök azt szeretné, ha a benzin ára az országban a legalacsonyabbak közé tartozna az Európai Unióban. A Slovnaft kőolajfinomítóval folytatott eddigi tárgyalásai azonban nem hoztak látványos eredményt.

Már több mint egy hónapja tart a szlovák kormány és a Slovnaft képviselőinek eszmecseréje az üzemanyagárának esetleges csökkentéséről.

Robert Fico a múltban többször is bírálta a MOL többségi tulajdonában lévő Slonvaftot a magas árak miatt, és tárgyalást kezdeményezett az olajfinomító vezetésével a benzin árának csökkentése érdekében.

A miniszterelnök úgy véli: a kőolaj világpiaci árának növelése egyben az olajfinomító nyereségét is emeli, tehát - szerinte - van mód arra, hogy a lakosság olcsóbban vásárolhasson üzemanyagot, mint eddig. A szlovák kormányfő többek között a korona árfolyamának folyamatos erősödésével is érvel.

A társaság vezetése nem zárkózott el a tárgyalások elől, ám többször is hangsúlyozta, hogy a Slovnaft tavalyi nyeresége az elmúlt évhez viszonyítva 30 százalékkal csökkent.

Szakemberek szerint a benzin árának csökkentését az üzemanyagra kivetett fogyasztói adó mérséklésével lehetne elérni, ám erre a kormány nem hajlandó.

A SME című napilap elemzője szerint a benzin adóktól megtisztított ára már most is a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, a lakosságnak a túlzottan magas fogyasztási adó miatt kell többet fizetnie a benzinért, mint a szomszédos országokban, a pénzügyi tárca azonban hallani sem akar a jelenlegi adókulcs módosításáról.

Szakemberek emlékeztetnek arra, hogy Robert Fico korábban ellenzéki politikusként határozottan követelte az üzemanyagra kivetett fogyasztási adó csökkentését, most azonban elutasítja azt.

A szlovák kormány továbbra is nyomást gyakorol a Slovnaft olajcégre az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

Robert Fico egy hétvégi rádiónyilatkozatban azt közölte, hogy a kormány fontolgatja egy új finomító építésének kezdeményezését, a gazdasági szakemberek azonban jelenleg irreálisnak tartják ezt az elképzelést.

A Slovnaft, amelynek tulajdonosa a magyar MOL, Szlovákia egyetlen olajfinomítójának és legnagyobb benzinkúthálózatának üzemeltetője.
A Slovnaft az első negyedévben az egyszeri tételekkel együtt csaknem 43 millió euró adózott eredményt ért el, amely azonban 256 millió korona értékben ingatlaneladásokat is tartalmaz. Számítások szerint koronánként 8 fillér haszna volt a vállalatnak, ami kevesebb, mint más hasonló nagyvállalatok rentabilitása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×