eur:
389.63
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az OTP 10 milliónál is több ügyfelet szeretne

Jövőre újabb akvizíciós hullámot indít az OTP - mondta egy budapesti konferencián Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor a bankszövetség konferenciáján azt mondta: a tavalyi bankvásárlások után az idei a konszolidáció éve lesz, jövőre viszont folytatni kívánják az akvizíciókat, már csak azért is, mert a térségben, és különösen Oroszországban hamar elkelnek a még eladó bankok.

A terjeszkedést azzal indokolta, hogy a régióban az elmúlt években elkezdődött robbanásszerű fejlődés várakozásaik szerint még folytatódni fog.

A tavalyi bankvásárlásokkal az OTP-nek a térség kilenc országában 1300 bankfiókja és több mint 10 millió ügyfele van és idén egy milliárd eurót megközelítő adózott nyereségre számítanak, amit az évtized végére szeretnének megduplázni.

Meddig lesz banki különadó?

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a konferencián felvetette a banki különadó kérdését. Azonban - utána felszólalva - sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem adott egyértelmű választ arra, mikorra várható az adó megszüntetése.

A tavaly bevezetett banki különadó lényege az, hogy a pénzintézetek választhatnak: vagy az elért kamatkülönbözet hat, vagy az adózás előtti eredmény nyolc százalékát fizetik be az államkasszába.

Erdei Tamás elmondta: továbbra sem az adó mértéke, hanem a diszkrimináció ellen emelnek szót. Elmondta azonban, hogy arra vonatkozóan kapott "finom jelzéseket" mind a miniszterelnöktől, mind a pénzügyminisztertől, hogy amint konszolidálódik a gazdaság, a banki különadót eltörlik. A bankszövetség elnöke azonban erre 2009 előtt nem lát esélyt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a konferencián a jegybank függetlenségéről, Veres János pénzügyminiszter pedig a vállalkozások adóztatásának egyszerűsítéséről. Részleteket itt olvashat.

Hanganyag és szöveg: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×