eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A botrány miatt lemondott a Siemens-vezető

Lemondott tisztségéről a Siemens felügyelőbizottságának elnöke. Heinrich von Pierer korábban éveken át vezette a német világcéget. Lépését azzal indokolta, hogy ezáltal is elő akarja segíteni a Siemensnél kirobbant megvesztegetési botrány maradéktalan feltárását.

Heinrich von Pierer tizenkét éven át állt az elektrotechnikai konszern élén. Két évvel ezelőtt Klaus Kleinfeldnek adta át tisztségét, miután a Siemens felügyelőbizottságának élére választották.

Egyúttal bekerült abba a tanácsadó testületbe is, amely gazdasági kérdésekben működik együtt Angela Merkel kancellárral.

A cég tekintélyét egyre jobban tépázó korrupciós botrány kezdete is Pierer elnökségének időszakára nyúlik vissza, ő azonban tagadja, hogy tudomása lett volna a csúszópénzek folyósításáról.

Tavaly novemberben, amikor az ügy kirobbant, még csak 20 millió eurót emlegettek, most viszont már közel fél milliárd euró ügyében nyomoznak a hatóságok, és már nemcsak német földön, hanem Svájcban, Liechtensteinben sőt Magyarországon is.

A múlt hónap végén Johannes Feldmayer igazgatótanácsi tag őrizetbe vételével első alkalommal indult nyomozás a Siemens vezetőségének aktív tagja ellen.

Feldmayert azzal gyanúsítják, hogy 15 millió euróval megvesztegette a munkavállalók érdekeit védelmező alternatív szakszervezet egyik vezetőjét, aki február óta szintén vizsgálati fogságban van.

Mint a fémipari szakszervezetnek a Siemens felügyelőtanácsába delegált képviselője a Financial Times című napilapnak elmondta, az összeggel a munkavállalók képviseletére alakult testületet akarták a munkaadók javára hangolni.

Utalt arra is, hogy emiatt a fémipari dolgozók szakszervezete is fontolóra vette a feljelentést a Siemens ellen.

A nyilatkozatban hangsúlyozta azt is, hogy Feldmayer aligha utalhatott át bárkinek ekkora összeget az akkori cégelnök, Heinrich von Pierer tudta nélkül, következésképpen az ő vallomására is szükség van.

Pierer pénteken közétett lemondásában ismét hangoztatta, hogy nem érzi felelősnek magát a botrány miatt, de leszögezte, hogy döntésében a német ipar egyik zászlóshajójának tekintett konszern érdekeit tartotta szem előtt.

Megfigyelők szerint már csak idő kérdése, hogy Pierer mikor válik meg a kancellári tanácsadó testületében betöltött tisztségétől is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×