eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Párbeszéd van, pontos dátum nincs az euró bevezetésére

A konvergenciaprogramot közelebb kell vinni a lakossághoz, ezért rendszeres előadásokra, beszélgetésre van szükség a témában - mondta a pénzügyminiszter. A tárca a Magyar Nemzeti Bankkal közös ütemtervet dolgoz ki az euró bevezetésére.

A beszélgetések lényege, hogy minél több emberrel közvetlenül is megbeszéljék, mit jelent a konvergencia és mit jelent a felzárkózási folyamat Magyarországon, valamint mik a program előzményei, tartalma és céljai - mondta az InfoRádiónak Veres János pénzügyminiszter.

A találkozások során az érdeklődők információkhoz jutnak majd, valamint megoszthatják véleményüket az előadókkal, ezzel segíthetik a minisztérium munkáját - tette hozzá Veres János.

Van párbeszéd

Bár sokan azt kérik számon, hogy a kormány nem beszéli meg a konvergenciaprogramot és az abban foglalt reformokat a  lakossággal és a szakmai képviseletekkel, a pénzügyminiszter úgy véli, ez az állítás "csak töredékesen igaz".

Veres János elmondta: az elmúlt hónapokban meglehetősen sok, a konvergenciaprogram tartalmáról szóló konzultáció zajlott a szakmai szervezetekkel.

Ezek a megbeszélések a parlamenti döntéshozatal különböző stádiumaiban azt biztosította, hogy az említett szereplők elmondhassák véleményüket.

Nem közölnek pontos dátumot

A pénzügyminiszter közölte: a Magyar Nemzeti Bankkal közös ütemtervet dolgoznak ki az euró bevezetésére, ez azonban nem módosítja a már elfogadott konvergenciaprogramot, és azt sem jelenti, hogy hamarosan konkrét céldátumot neveznek meg az euróövezethez való csatlakozásra.

Amennyiben 2009-ben a teljesített konvergenciaprogram eredményeképpen az egyensúlyi pálya helyreáll, ezután még van egy kötelezettsége Magyarországnak, ahogyan minden más EU-tagállamnak is: két évet az ERM II-es árfolyam-mechanizmusban kell eltöltenie.

Ebből következnek a minimális határidők - mondta Veres János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×