eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Növekedhet a magyar-német árucsere

A magyar-német árucsere-forgalom ismét a '90-es években elért szintű lehet. Németországban több mint 5 éve nem volt akkora az üzleti bizalom, mint ebben a hónapban, ez az ország nemzetközi kapcsolataira is kihat.

Már decemberben is olyan bizalommal tekintettek a német gazdasági vezetők a jövőbe, mint legutóbb a sikerévnek tekinthető 2000-ben.

Ebben a hónapban azonban az Ifo-index értéke átlépte a 100 pontot és a 7 ezer cég várakozásait összegző felmérés szerint már megközelíti a 103 pontot.

Az intézet igazgatója, Hans Werner Sinn hangsúlyozta, hogy még az ipar mostohagyermekének számító építkezések terén is javuló tendenciák mutatkoznak.

A fellendülés azonban egyértelműen a kivitel állandó emelkedésére vezethető vissza.

Az intézet közgazdásza, Klau Abberger azonban utalt a kőolaj magas árában rejlő veszélyekre, ami idén is komoly bizonytalansági tényezőt jelent a gazdaság élet kilátásaira.

Mindennek hatására erősödik a beruházási kedv és lassul az elbocsátások üteme is. Az index változása egyértelműen jelzi a legnagyobb európai gazdaság fellendülésének nyitányát, ami érezteti majd hatását a Németországgal folyó kereskedelemben is – számolt be az InfoRádió németországi tudósítója.

Magyarországnak közismerten Németország a legfontosabb gazdasági partnere, és a korábban igen lendületesen fejlődő kereskedelmi kapcsolatokon is érződött a német gazdaság válsága.

Szakértők arra számítanak, hogy ha az index által remélt fellendülés bekövetkezik, az idén a magyar-német árucsere-forgalom növekedése ismét megközelítheti a '90-es években elért szintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×