Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Növekedhet a magyar-német árucsere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar-német árucsere-forgalom ismét a \'90-es években elért szintű lehet. Németországban több mint 5 éve nem volt akkora az üzleti bizalom, mint ebben a hónapban, ez az ország nemzetközi kapcsolataira is kihat.

Már decemberben is olyan bizalommal tekintettek a német gazdasági vezetők a jövőbe, mint legutóbb a sikerévnek tekinthető 2000-ben.

Ebben a hónapban azonban az Ifo-index értéke átlépte a 100 pontot és a 7 ezer cég várakozásait összegző felmérés szerint már megközelíti a 103 pontot.

Az intézet igazgatója, Hans Werner Sinn hangsúlyozta, hogy még az ipar mostohagyermekének számító építkezések terén is javuló tendenciák mutatkoznak.

A fellendülés azonban egyértelműen a kivitel állandó emelkedésére vezethető vissza.

Az intézet közgazdásza, Klau Abberger azonban utalt a kőolaj magas árában rejlő veszélyekre, ami idén is komoly bizonytalansági tényezőt jelent a gazdaság élet kilátásaira.

Mindennek hatására erősödik a beruházási kedv és lassul az elbocsátások üteme is. Az index változása egyértelműen jelzi a legnagyobb európai gazdaság fellendülésének nyitányát, ami érezteti majd hatását a Németországgal folyó kereskedelemben is – számolt be az InfoRádió németországi tudósítója.

Magyarországnak közismerten Németország a legfontosabb gazdasági partnere, és a korábban igen lendületesen fejlődő kereskedelmi kapcsolatokon is érződött a német gazdaság válsága.

Szakértők arra számítanak, hogy ha az index által remélt fellendülés bekövetkezik, az idén a magyar-német árucsere-forgalom növekedése ismét megközelítheti a '90-es években elért szintet.