eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Beismerő vallomást tett a megölt nagyatádi fiú két osztálytársa

Beismerő vallomást tett az a két fiatal, akiket emberölés alapos gyanújával vettek őrizetbe osztálytársuk, egy 17 éves nagyatádi fiú halált okozó bántalmazása miatt. A gyanúsítottak kővel, fával és egy, a helyszínen talált vésővel ütlegelték társukat Kaposvár egy elhagyatott részén, majd az eszméletét vesztett fiút a tóba dobták. Az orvos szakértő vizsgálata szerint 14 ütés érte az áldozat fejét. Még életben volt, amikor a vízbe került. Halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta.

Beismerő vallomást tett az a két fiatal, akit emberölés alapos gyanújával vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba osztálytársuk, egy 17 éves nagyatádi fiú halált okozó bántalmazása miatt - közölte Herke Tamás bűnügyi igazgató hétfőn, Kaposváron.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két fiú múlt szerdán azért ölte meg osztálytársát, mert korábbi barátjuk "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük".

A gyanúsítottak kővel, fával és egy, a helyszínen talált vésővel ütlegelték társukat Kaposvár egy elhagyatott részén, majd az eszméletét vesztett fiút a tóba dobták. Az orvos szakértő vizsgálata szerint 14 ütés érte az áldozat fejét. Még életben volt, amikor a vízbe került. Halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta.

A fiatalkorú elkövetőket legfeljebb 15 évre ítélheti a bíróság.

A gyanúsítottak beismerő, feltáró vallomást tettek, az elkövetett bűncselekmény súlyát azonban egyelőre nem fogták fel - mondta Sovány István, a főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A nyomozás irányítója részben megerősítette, részben cáfolta a sajtóban már megjelent - kisebb részben rendőrségi információkra, jórészt szóbeszédre alapuló - híreket.

Elmondta, hogy a Nagyatádon élő szülők szerdán délután tett bejelentése alapján csütörtökön körözést adtak ki az eltűnt fiú felkutatására, a rendőrök mellett az osztálytársai is keresték a fiút, akit szerdán hiába vártak a szülei.

A keresés eredményeként Sz. József holttestére pénteken délután két osztálytársa talált rá egy tóban. Egyikük a fiú halált okozó bántalmazásával gyanúsított kaposvári fiatalember volt, aki telefonon értesítette az édesapját, ő pedig a helyszínre érve a rendőröket.

A tanúmeghallgatások során egy Marcaliban lakó osztálytárs is gyanússá vált a rendőröknek, mint később beismerte, ő volt a másik bántalmazó - közölte Sovány István, aki arról is beszámolt, hogy a két fiú néhány nappal korábban két osztálytársuknak beszélt a tervükről, ám azt egyikük sem vette komolyan.

Korábbi agresszív megnyilvánulásukról, vagy bármilyen, a történteket előrevetítő jelekről a meghallgatott tanúk egyikének sem volt tudomása, mindkét gyanúsított családi háttere rendezett - mondta a bűnügyi osztályvezető.

Az áldozat és a halálát okozó elkövetők korábban jó barátságban voltak, ám ez év tavaszán a nagyatádi fiú eltávolodott tőlük, amit sérelmeztek - idézte a gyanúsítottak vallomását Sovány István, hozzátéve: konkrét konfliktusról nem számoltak be.

Közölte: az áldozatot azzal az indokkal csalták az elhagyott területre, hogy ott egy eldugott fegyvert akarnak neki megmutatni.

A bűnügyi igazgató cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint késsel vagy nuncsakuval - láncos bottal - szúrták, ütötték volna halára a fiút. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján helyben talált eszközöket, fát, követ és egy vésőt használtak.

A nagyatádi fiú a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 10. osztályos tanulója volt. Az oktatási intézmény igazgatósága a történtek kapcsán hétfőn közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésüknek és értetlenségüknek adtak hangot.

Mint írták: osztoznak az elhunyt diák családjának fájdalmas gyászában. A történteket az iskola egész közössége - tanárok és diákok - mélyen elítélik.

A közlemény szerint a bekövetkezett eseményekre utaló jeleket előzetesen nem tapasztaltak, az érintett tanulók iskolai viselkedésében nem volt érzékelhető az agresszió.

Az intézmény igazgatósága vizsgálatot kezdett, aminek eredményéről tájékoztatják a közvéleményt - közölték.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×