Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csillagászati összeggel gyarapszik az egyik leggazdagabb ember vagyona

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyerte a saját öccse ellen indított pert a brunei szultán, így testvérének több luxusingatlant és egyéb ingóságokat kell visszaszolgáltatnia az uralkodónak összesen hárommilliárd font (több mint ezer milliárd forint) értékben.

Az egy évtizede húzódó ügyben a Privy Council, az egykori brit gyarmatbirodalom tagországainak legmagasabb szintű bírói fóruma döntött Hassanal Bolkiah, a világ egyik leggazdagabb emberének javára.

A határozat alapján a szultán öccsének, az 51 éves Jefri hercegnek - aki már három éve nem beszél testvérével -, vissza kell adnia azt a londoni villát, amelyben most él, és amely a brit főváros egyik legszebb privát rezidenciája.

A hercegnek ugyancsak meg kell válnia a Manhattanben álló ötcsillagos New York Palace Hoteltől, a Los Angeles-i Bel-Air Hoteltől, párizsi és szingapúri ingatlanjaitól, valamint sok ingóságtól és készpénztől, összesen 3 milliárd font értékben.

Jóváhagyták

Ezzel a döntéssel a Privy Council egy peren kívüli megállapodást hagyott jóvá, amelyet a szultán 2000-ben kötött testvérével. Jefri herceg ebben elkötelezte magát arra, hogy az értékeket átadja a szultán által irányított befektető cégnek, a Brunei Investment Agency-nek (BIA).

A megállapodás azután köttetett, hogy "őfelsége a brunei szultán kormánya" és a BIA beperelte Jefrit: a vád szerint a herceg tizenhárom évi pénzügyminisztersége alatt 8 milliárd fontot sikkasztott el az államkasszából.

Később Jefri herceg megtagadta a javak visszaszolgáltatását. Arra hivatkozott, hogy a szultán megszegte a megállapodás rá vonatkozó részét, és olyan vagyontárgyakat kér vissza, amelyekről azt mondta, öccsénél maradhatnak. Csalhatatlan

A Privy Council ugyancsak helybenhagyta a brunei bíróság határozatát, amely szerint az ország szultánja, aki 1962 óta uralkodik, a római pápáéval azonos szintű státuszba emelte, és csalhatatlannak mondta ki saját magát. A szultán ennek szellemében korábban módosította az alkotmányt is.

A dokumentum kimondja: "senkinek sem szabad nyilvánosságra hoznia vagy sokszorosítania, sem Bruneiben, sem máshol olyan iratot, amely kisebbítené vagy hátrányosan érintené, akár közvetlenül, akár közvetetten őfelsége, a szultán pozícióját, méltóságát, rangját, becsületét, kiválóságát és szuverenitását".

Annak ellenére, hogy Jefri herceget már korábban utasították, szolgáltassa vissza az értékeket, ő úgy határozott, eladásra kínálja őket. Az új bírósági döntést azonban elfogadta, ezt szóvivője jelentette be.

A tízéves jogi hercehurca arra is rávilágított, micsoda pazarló életet él őfelsége, Hassanal Bolkiah. A Privy Council elé került iratokból kiderül, hogy a szultán négy év alatt 8 milliárd dollárt utalt át az államkasszából saját bankszámlájára.