eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Három halottja és tíz súlyos sérültje van a magyar busz ausztriai balesetének - képek

Balesetet szenvedett egy magyar turistabusz hétfő reggel az A2-es autópályán Ausztriában, Graz környékén. A rendőrség szerint három ember életét vesztette, tíz további személy súlyosan, 10 pedig könnyebben sérült meg. A sofőr könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Három ember meghalt, amikor egy 42 embert szállító magyar turistabusz hétfő hajnalban az A2-es autópályán eddig ismeretlen okból balesetet szenvedett.

Magyarország ausztriai főkonzulja az InfoRádióban elmondta: a baleset hajnali fél 4-kor történt Graz környékén.

A tűzoltóság, rendőrség hétfő reggel 7 óráig három holttestet emelt ki a roncsok közül, a személyek azonosítása még folyik - tette hozzá Dr. Németh Krisztina.

Az autóbusz jórészt fiatalokat szállított, akik egy milánói labdarúgó-mérkőzésről tartottak haza. Ez utóbbi a vasárnap délutáni Milan-Roma mérkőzés volt. A sebesülteket a közeli stájerországi - voitsbergi, deutschlandsbergi és grazi - kórházakba vitték.

A Die Presse osztrák lap internetes kiadása úgy tudja, hogy a baleset akkor történt, amikor a busz nekiment a sávokat elválasztó betonkorlátnak és átborult a töltésen.

Az osztrák rendőrség szóvivője szerint nem műszaki hiba okozhatta a balesetet, hanem valószínűleg a sofőr aludt el.

Tizenöten sérülés nélkül megúszták

<

(fotó: Kurier)

Az osztrák Kurier című lap úgy tudja, hogy 15 utasnak az ijedtségen kívül nem esett baja. Õket a közeli autópálya-felügyelethez vitték, de kihallgatni egyelőre nem tudták őket, mert tolmácsra várnak.

A sofőr egyébként könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet - értesült az osztrák lap.

A három áldozat közül két lány és egy fiú, az ő életkorukat egyelőre nem tudták megállapítani.

Nagy erőkkel vonultak a helyszínre

A Kurier úgy tudja, hogy a mentők 19 járművel dolgoztak a helyszínen, ahol tűzoltók biztosították a mentést. Az osztrák lap úgy tudja, Magyarországról már megrendelték a buszt, ami hazaszállítja az utasokat.Tíz súlyosabb és tíz könnyebb sérült

A Külügyminisztérium kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy azokat az utasokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, az osztrák katasztrófavédelem átadja a magyar társszervének a rábafüzesi határátkelőnél.

Odze György elmondta: az első hírekkel ellentétben a három halálos áldozat mellett, tíz súlyosabb és tíz könnyebb sérültje volt a balesetnek.

A kommunikációs vezető azt is elmondta, hogy az ausztriai magyar főkonzul a helyszínen tárgyal az osztrák hatóságokkal.

Kell-e fizetni az ellátásért?

Ha a baleset sérültjeinek volt európai uniós egészségbiztosítása, akkor csak azokat a díjakat kell megfizetnie, amiket egy osztrák állampolgárnak is, mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az InfoRádióban.

Molnár Barbara hozzátette, ha valakinek mégsem volt ilyen kártyája, de igényel, akkor az visszamenőleg, a baleset idejére is érvényes lesz.

"Akár a kinti kórház, akár a kinti biztosító, akár maga a beteg hozzátartozója utólag is igényelheti a kártyát, ami visszamenőleg is érvényes" - mondta az OEP szóvivője.

Ha Ausztriában a sürgősségi ellátásért az osztrák biztosítottnak nem kell napidíjat fizetni, akkor a magyaroknak sem kell - tette hozzá Molnár Barbara.A balesetet szenvedett busz Milánóból tartott haza, a vasárnapi Milán-Róma mérkőzésről - mondta az utazást szervező iroda egyik tulajdonosa az InfoRádióban.

Séra Attila elmondta: Olaszországba két autóbuszuk ment, a balesetet szenvedetten negyvenketten utaztak. Az utasok korösszetétel vegyes volt, a húszéves fiataloktól egészen az ötvenes éveikben járókig. "Családok, fiatalok, középkorúak utaztak a buszon" - mondta az utazást szervező iroda tulajdonosa.

Séra Attila hozzátette: a busz menetlevele jelenleg az osztrák rendőröknél van, de a hétéves busz műszakilag jó állapotban volt.

A tulajdonos szerint a buszon két gépkocsivezető volt, de még egyikükkel sem tudtak beszélni. A másik busz utasai kora délután érkeznek Budapestre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×