eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.

A teljes népességen belül a Fidesz 25 százalékon áll, nagyon régen volt "ilyen mélyen" – mondta az InfoRádióban a Závecz Research friss közvélemény-kutatásának részleteit elemezve az intézet ügyvezetője, Závecz Tibor.

A kormánypárti tábor így a már áprilisi mérés szerint kétmilliósra csökkent.

"Az év elején lévő adatok 30 százalék körüliek voltak, aztán jött az úgynevezett kegyelmi botrány, ami eléggé morzsolta a tábort, jó néhány százezer ember távozott, és nemcsak kevesebben lettek a Fidesz támogatói, hanem a meglévő támogatóknak a részvételi hajlandósága sem olyan masszív, mint szokott lenni, alacsonyabb az ellenzéki pártok egyikénél-másikánál" – mutatott rá Závecz Tibor.

Hogy az elpártolt szavazók hova mennek, arról azt mondta, "nincs közvetlen átjárás sehová", így például Magyar Péterhez sem.

"Tízből hat Magyar Péter-támogató vagy a bizonytalanokból vagy az úgynevezett egyéb pártok támogatóiból érkezett.

Ez az »egyéb pártok« nagyon érdekes dolog, mert amikor Magyar Péter nevét nem tesszük be a pártok közé, akkor elég sokan már maguktól az ő nevét emlegetik és az ő pártjára szavaznának, tehát tulajdonképpen ezek az emberek vártak már valamire. Magyar Péter táborában találunk olyan szavazókat, akik nem most, közvetlenül a Fidesztől érkeztek, de feltételezhetjük róluk azt, hogy valamikor a tavalyi év vége felé vagy az idei év elején a kegyelmi botrány hatására vagy éppen a nem kedvező gazdasági mutatók lecsapódásaként elpártoltak a Fidesztől, és egy kis idő után Magyar Péterben találták meg a támogatható politikust" – ecsetelte.

Dobogósok

Ebben a hónapban mint EP-listát már mérték Magyar Péter pártját, a teljes népesség 11 százaléka, tehát mintegy 900 ezer támogató áll mögötte, a biztos részvételt ígérő, pártot is választó voksolók körében 14 százalékon áll, amivel a harmadik legerősebb politikai tényező a kormányerők és a DK-MSZP-Párbeszéd blokk mögött, amely 26 százalékon áll a biztos szavazók, 18 százalékon a teljes népesség körében – a Závecz Research számai szerint.

Küszöbön még

További három pártot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Momentumot és a Mi Hazánkat 5 százalék köré mérik, illetve valamivel fölé.

"Ha megnézzük azt, hogy ott a biztos elmenetelt ígérők körében milyenek a számok, akkor azt láthatjuk, hogy a Mi Hazánk 8 százalékon áll, ami azt sejteti elég erősen, hogy ők azért venni fogják az 5 százalékos küszöbértéket, tehát európai parlamenti mandátumot fog számukra jelenteni. A Momentum esetében 7 százalékot látunk, és azért az feltételezhető, hogy a mostani tudásunk alapján az egy mandátum meglehet, és a Kétfarkú Kutya Párt esetében, amely pont 5 százalékon áll, ott is lehet esély" – tette hozzá Závecz Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×