Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rogán: kutya kötelesség az elszámoltatás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány és az Országgyűlés a Kúria ítéletét hajtja végre az elszámolási törvénnyel, amely nem csak a devizahiteleseket érinti - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Amit tisztességtelenül vettek el az emberektől, azt vissza kell adni nekik -- fogalmazott Rogán Antal.

"Nem véletlenül hangsúlyozom én mindig, hogy ez a bankok elszámoltatása" - mondta az elszámolási törvénnyel kapcsolatban Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, itt nem csak devizahitelről van szó, hanem devizahitelről és forinthitelről egyben.

Vonatkozik minden devizahitelre és minden forinthitelre, amit magánszemély vett fel, legyen az lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, autóhitel, vagy éppen fogyasztási hitel - mondta a frakcióvezető.

Szavai szerint a kivételeket csak azok a nagyon rövid távú hitelek jelentik, amelyeket tipikusan bankkártyához kapcsolódóan vettek fel az emberek. Ezek a nagyon rövid lejáratú, kártyahitelek. Ezek ebben a körben azért nem értelmezhetőek, mert "ezek mindig folyamatosan lejárnak, annyira rövid távú szerződések, ezeket nem tudtuk ebbe a körbe bevonni" - fogalmazott.

Rogán Antal hozzátette: ez egyébként jóval kevesebb embert érint, ráadásul lényegesen kisebb volumenű, mint az előbb említett négy nagy kör. Mert a lakáshitelek, a szabad felhasználású jelzáloghitelek, az autóhitelek és a fogyasztási hitelek teszik ki a többségét annak a hiteltartozásnak, ami ma a bankrendszerben a magyar családok tartozása a bankok felé.

"Itt nem támogatásról van szó. Arról van szó, hogy van egy jogelv. Ez egy ítélt dolog, a Kúria gyakorlatilag egy ítéletet hozott azzal, hogy a jogegységi döntésében kimondta, hogy az egyoldalú kamatemelés, költség és díjemelés tisztességtelen volt. Az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen volt" - tette egyértelművé Rogán Antal.

Amit pedig tisztességtelenül vettek el - folytatta -, azt mindenképpen vissza kell adni az embereknek. Ott nem lehet megválogatni, hogy hiába volt tisztességtelen az autóhitel keretében, meg a lakáshitel keretében is, és csak a lakáshitelnél adjuk vissza.

"Erre nincsen lehetőségünk, mert ez egy ítélt kérdés, ennél fogva azt gondolom, hogy azóta kutya kötelessége az Országgyűlésnek, hogy a bankokat a Kúria által meghozott ítélet alapján elszámoltassa".

Ebben nem tudtunk különbséget tenni pro és kontra, egyetlen egy valami van, hogy a Kúria nekünk felhatalmazást csak a magánszemélyek által felvett hitelek vonatkozásában adott. Másban nem - mondta Rogán Antal.

Hanganyag: Exterde Tibor