Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ellenzéki pártoknak össze kellene fogniuk a választási küzdelemben - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 9. szombat: A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építéséről kezdett tárgyalásokat Pozsonyban Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes. Az MSZMP októberi kongresszusának minden szempontból sorsdöntőnek kell lennie, és tisztáznia kell a párton belül folyó vitákat.

A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építéséről kezdett tárgyalásokat Pozsonyban Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes. A politikus az MTI-nek úgy nyilatkozott, reméli, hogy csehszlovák részről nem csak elutasítás lesz a válasz a magyar javaslatokra. Mint mondta, magyarázatot és részletes tájékoztatást szeretne kapni a tervezett egyoldalú csehszlovák műszaki megoldásra, azaz a Duna-medernek az eredeti tervektől eltérő, csehszlovák területen történő elterelésére, amit bár nem hivatalosan jelentettek be, de a magyar kormány nem teheti meg, hogy ne vegye komolyan az erről szóló híreket. Medgyessy Péter hozzátette: a Duna elterelése nemzetközi jogi szempontból sem lenne helytálló.

Az MSZMP októberi kongresszusának minden szempontból sorsdöntőnek kell lennie, és tisztáznia kell a párton belül folyó vitákat. Erről Pozsgay Imre beszélt az MSZMP zalaegerszegi pártértekezletén. Mint mondta, szükség van az áramlatok közötti tisztázó vitákra, mert ezek nélkül - idézte Pozsgay Engelst - hiába van egy pártnak akár milliónyi tagja, az nem más, csak egy szekta. Ha széles alapú kompromisszum születik, annak könnyen az lehet a következménye, hogy egy 700 ezres pártot 8-10 ezres politikai szervezetek megvernek a választásokon - mutatott rá Pozsgay Imre.

Az ellenzéki pártoknak össze kellene fogniuk a választási küzdelemben - mondta Kőszeg Ferenc az SZDSZ politikusa Balassagyarmaton a párt programismertető nagygyűlésén. Mint fogalmazott, a Kádár-rezsim megtévesztő társadalmi konszenzusának legnagyobb kártétele az volt, hogy az emberekben megdőlt az eszmékbe vetett hit, és a népet, amely a rákényszerített helyzetben a lehető legkisebb rossznak a Kádár-rendszert tekintette, minden eszközzel leszoktatta a politizálásról.

A COCOM-lista korlátozásainak enyhítését sürgette egy Magyarországon tárgyaló amerikai kereskedelmi delegáció előtt Juhász Endre, a Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. A COCOM-lista célja, hogy megakadályozza a legkorszerűbb, katonai területen is alkalmazott nyugati technológiák átadását a szocialista országoknak. A minisztériumi illetékes kifejtette: a tilalmak kiterjednek a számítástechnikára, a gépiparra és a biotechnológiára, ami a magyar gazdaság lemaradásának egyik oka.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.