Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kommunista diktatúra hatalmi működését tárhatják fel - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozásáról tárgyalt a kabinet. A Kúria már dolgozik a devizahiteles perek felmérésén. A budapesti közlekedési helyzet javítására szólította fel a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjét.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozásáról tárgyalt a kabinet. Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: bizonyos egyeztetések még hátravannak, de a tervek szerint még az idén az Országgyűlés elé kerül a bizottság létrehozásáról szóló javaslat. Az alaptörvény szerint a testület feladata, hogy feltárja a kommunista diktatúra hatalmi működését, a hatalmat birtokló személyek és szervezetek szerepét, és tevékenysége eredményeit átfogó jelentésben teszi közzé.

A napokban kapják kézhez egy összegben az egészségügyi alapellátásban dolgozók az emelt szintű finanszírozást. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár közölte, a visszamenőleg tíz hónapra járó összeg az ágazatban összesen 6 milliárd 140 millió forint. Egy háziorvosi praxis átlagosan havi 45-46 ezer forinttal kap többet, a védőnők területi díjazása 4-5 ezer forinttal nő, attól függően, hogy mekkora területet látnak

Egy felmérést követően dönthet a Kúria jogegységi eljárás indításáról a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggésben - reagált a legfőbb bírói testület a nemzetgazdasági miniszter szavaira. Varga Mihály a Kossuth rádióban beszélt arról is, hogy jogegységi döntést várnak a Kúriától, mert hosszú távon nem tartható fenn az az állapot, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születnek a devizahitelek ügyében.

A tervezettnél tovább tart a képviselőjelöltek kincstári számlájának kialakítása. A nemzetgazdasági miniszter szerint azért késik a rendelet, mert a frakciók igényeinek beépítése hosszabb időt vesz igénybe. Varga Mihály az ellenzéki képviselők kérdésére adott írásbeli válaszában hozzátette: egy ilyen számla kezelésben nincs gyakorlata a Magyar Államkincstárnak.

Hivatalosan még nem alakult meg az MSZP elnöki tanácsadó testülete - közölte Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: akkor jöhet létre a szocialista pártelnököt segítő testület, ha már felkérték mind az 5-7 tervezett tagot. Szerinte mellette Kovács László volt külügyminiszter már biztosan részt vesz a munkában. Lendvai Ildikó cáfolta, hogy az ellenzéki erők már 2018-ra készülnének, mert a jövő évi választásokat már lefutottnak vélik.

Állandósult a családon belüli erőszak Magyarországon a Human Rights Watch szerint, a rendőrség és az emberi erőforrások minisztériuma viszont visszautasítja a nemzetközi jogvédő szervezet kijelentéseit. A kritikát megfogalmazó jelentés szerint a rendőrségi tétlenség, a jogi és az iránymutatásbeli hiányosságok miatt nem kapnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakot elszenvedő nők. Ugyanakkor a kormány eredményei közé sorolják, hogy a családon belüli erőszakot beemelte a büntető törvénykönyvbe. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a szervezet számos ténybeli tévedésre épít, nem azonosítható forrásokra hivatkozik, és egyes véleményeket kiragadva általánosít. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hangsúlyozza: a magyar állam határozottan elutasítja a kapcsolati erőszakot.

A Fidesz morálisan elítéli, hogy Balogh József tagja a közéletnek. A korábban a nagyobbik kormánypárt frakciójában politizáló képviselőt a napokban gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, és beismerte élettársának bántalmazását. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője megerősítette, hogy Balogh Józsefet kiléptették nemcsak a parlamenti frakcióból, hanem a pártból is. Hozzátette: az erkölcsi nyomáson kívül jogi eszköze nincs a pártnak, hogy rávegye parlamenti mandátumának visszaadására.

Intézkedéseket vár a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjétől a budapesti közlekedés javítása érdekében. Tarlós István nyílt levelében úgy fogalmaz: bár megtartható a közösségi közlekedés viszonylagos prioritása, de az autós közlekedés indokolatlan ütemű és mértékű visszaszorítását meg kell szüntetni. A főpolgármester sürgeti egyebek mellett a jelzőlámpa-programok következetes újratervezését és néhány busz-sáv felülvizsgálatát is.