eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Leáldozik a mérgező játékoknak

Az uniós gyakorlatnak megfelelően szigorodnak a kémiai anyagok felhasználására és forgalmazására vonatkozó szabályok - számolt be Vojnik Mária egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón. A politikus elmondta: a jövőben a gyártóknak és a forgalmazóknak is be kell jelenteniük termékeik alapanyagait.

Az Európai Unió 2003-ban készítette el az új szabályozási rendszert, amelynek neve: REACH, magyarul vegyi anyagok nyilvántartása, értékelése és engedélyezése.

A REACH célja, hogy a vegyi anyagokat forgalomba kerülésük előtt egészségi és környezetvédelmi szempontból ellenőrizzék. A tervezet elsődleges jelentősége, hogy szemléletet vált: ezentúl a gyártó felelőssége lesz bizonyítani termékének biztonságosságát.

A szabályok már Magyarországon is érvényesek. Eszerint december 1-ig ingyen kérhetik előregisztrációjukat azok a magyarországi vegyianyaggyártók, -forgalmazók és -importőrök, amelyek a veszélyes anyagokat egy tonna feletti mennyiségben állítják elő, vagy hozzák be az országba.

Daróczi Dávif kormányszóvivő egy példával szemléltette a változást: "Ha valaki behoz külföldről valamilyen játékot, akkor regisztrálnia kell, be kell jelenteni, hogy milyen anyagok vannak benne. Ha baj van, akkor tudja az érintett hatóság a fontos tudnivalókat".

A regisztráció elmulasztásának komoly szankciója lesz. Az érintettekkel 20 millió forintos bírságot fizettethetnek ki, de fel is függeszthetik tevékenységüket.

Az utóbbi egy évben több, játékokkal kapcsolatos botrány is volt az Európai Unióban. A többségükben Kínában gyártott figurák olyan apró alkatrészeket foglaltak magukban, amelyek veszélyesek lehetnek a kicsikre, illetve az egyik esetben gyöngyök olyan vegyi anyagot tartalmaztak, amely nyállal keveredve narkotikumként hat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×