eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Iratismertetés az Egymásért Egy-másért alapítvány ügyében

Ma megkezdődik a nyomozás végét sejtető iratismertetés az Egymásért Egy-másért Alapítvány 1,25 milliárdos csempészettel és adócsalással gyanúsított vezetője és társai ügyében. A vámnyomozók várhatóan vádemelést javasolnak.

A Népszabadság arról ír, hogy továbbra sem tudni, hová tűnt megközelítőleg 900 millió forint és miért kísérte kiemelt figyelemmel az alapítvány sorsát a Nemzetbiztonsági Hivatal. A gyanúsítás szerint Földesi-Szabó László és társai 2005. augusztus 15. és 2007. február 8. között 175 alkalommal, összesen 8500 tonna konzervet hoztak az országba térítésmentesen átadott adományként. Ha az alapítvány a svájci székhelyű, de Hongkongban bejegyzett adományozótól származó konzerveket szétosztotta volna a rászorulók közt, sem vámot, sem forgalmi adót, sem termékdíjat nem kellett volna fizetnie. Õk azonban az alapítvány fő támogatójának, a Herba cégcsoportnak adták továbbértékesítésre a teljes mennyiséget, s a vám- és adómentesen behozott konzervek néhány multinacionális cég polcaira kerültek.

Több köztörvényes bűncselekményben lehet érintett Gyenesei István, Gyurcsány Ferenc önkormányzati minisztere - értesült a Magyar Nemzet. Az egyik, a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját felvető ügyben a Somogy megyei önkormányzat feljelentést tett a kaposvári rendőrkapitányságon. Gyenesei István a megyei önkormányzat előző elnökeként összességgében több millió forintos díjazásért tanácsadói szerződéseket kötött egy drámaíróval, egy rockzenésszel és a Somogyi Hírlap volt főszerkesztőjének, Kercza Imrének a cégével. A miniszterhez közel álló személyeknek a díjakat éveken keresztül annak ellenére fizették közpénzből, hogy okiratokkal alátámasztott munkavégzés nem történt.

A Napi gazdaság arról ír, hogy gombamód szaporodnak országszerte a használt ruhákat forgalmazó üzletek. A piac növekedését a GfK Hungária felmérése is jelzi: noha a teljes, 345 milliárd forintos ruházati piac tavaly még a két évvel korábbi értéket sem érte el, a second hand boltok forgalma 2006-hoz képest 5 milliárdról 7,3 milliárd forintra emelkedett. Másodkézből származó ruhaneműkkel elsősorban kisvállalkozók kereskednek, számuk elérheti a hat-hétezret, de a piacon több nagyobb, több megyére kiterjedő hálózat is működik. Nyugat-Európában is számos üzlet kínál használt ruhákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×