eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A patikák többségében hibát találtak az ellenőrök

Fogyasztóvédelmi ellenőrök járják a gyógyszertárakat, és megbüntetik azokat a patikákat, ahol nem szabályosan tüntetik fel az árakat - tudta meg az InfoRádió. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője megerősítette értesülésünket. Kathi Attila elmondta: az eddig ellenőrzött 188 gyógyszertár közül 138-ban találtak valamilyen hiányosságot; a kiszabott bírság összege több mint 13 millió forint.

A patikákban jól látható módon kell feltüntetni a készítmények, a többi mellett ezt ellenőrizték a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei 188 gyógyszertárban. Mint azt a hatóság szóvivője elmondta, a patikáknak arra is lehetőségük van, hogy egy elektronikus tájékoztató rendszert helyezzenek ki.

A gyógyszertárak többségében, 138-ban találtak valamilyen hiányosságot - mondta Kathy Attila. Még olyan helyek is akadtak, amelyekben a maximált áras termékeket is drágábban adtak a kelleténél.

Az ellenőrök a gyógyszertárakhoz képest kevesebb problémát talált azoknál a patikán kívüli elárusítóhelyeknél, amelyeknek engedélyük van vény nélkül adható készítmények árusítására.

A hatóság eddig összesen több mint 13 millió forint értékben szabott ki fogyasztóvédelmi bírságot.

A kamara törvényt módosíttatna

A Magyar Gyógyszerészi Kamara azt szeretné, ha a patikusok egy speciális státuszt kapnának, hiszen működésük jelentősen eltér a többi kereskedelmi tevékenységtől. Ennek hiányában most akár azért is megbírságolhatják őket, mert a vevők nem férnek hozzá közvetlenül az áruhoz, hanem a gyógyszerésztől kell kikérniük.

A vonatkozó jogszabály szerint az sem kielégítő, ha a készítmények áráról és tulajdonságairól a patikus vagy az asszisztense ad tájékoztatást. Az árakat vagy a polcokon kell feltüntetni, vagy egy elektromos információs eszköz segítségével - mondta Horváth Tamás, a kamara elnöke.

Előbbi azonban az elnök szerint eltér a több évtizedes gyakorlattól és a patikák berendezésétől, míg a második olyan költségeket jelentene, amelyet a legtöbb gyógyszertár nem tud felvállalni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×