eur:
388.74
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Problémás lehet Sólyom választása

Lapinformációk szerint Sólyom László köztársasági elnök Baka Andrást, a Fővárosi Bíróság nemrég kinevezett bíráját jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Baka András korábban nem dogozott Magyarországon bíróként, sőt az elmúlt években nem is élt Magyarországon, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságánál szolgált.

Érvek és ellenérvek egyaránt szólnak amellett, hogy a köztársasági elnök egy olyan embert jelöljön a Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács élére, aki korábban nem volt a magyar bíróság tagja - mondta az InfoRádióba Fleck Zoltán jogszociológus. Baka András esetleges megválasztása azonban problematikus lehet.

Fleck Zoltán rámutatott: ismerve a bírói szervezet jelenlegi állapotát, számos előnye lehet annak, ha egy kívülről érkező ember friss szemléletet hoz. Mindez azonban veszélyeket is rejt magában. Baka András ugyanis nemhogy az igazságügyi szervezetet nem ismeri, de hosszú ideig nem is Magyarországon élt. Mint mondta, valóban felmerül a kérdés: vajon nincs olyan potenciális jelölt, aki sokkal inkább tisztában van a hazai viszonyokkal?

Megválasztásának jogszabályi akadálya nincs, ennek ellenére mégis valószínűsíthető, hogy ez problematikus lesz, és nem azért, mert Baka András korábban az MDF színeiben politizált.

Az utóbbi időben Sólyom László köztársasági elnök számos jelöltjét, mások mellett az ombudsmanjelölteket utasította vissza az Országgyűlés. A frakciók azt kifogásolták, hogy az államfő a jelölés előtt nem egyeztetett velük. Az LB-t és az OIT-et így várhatóan a helyettes vezetők irányítják majd.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×