eur:
389.03
usd:
361.12
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A többség nem oldhatja meg a cigányság problémáit

Az iskoláztatást nevezte a legfontosabb feladatnak a cigányság felemelkedéséhez a köztársasági elnök. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a többség majd megoldja a cigányság helyzetét.

Sólyom László államfő a második országos cigány értelmiségi konferencia megnyitóján azt mondta: a cigány értelmiség feladata a nemzeti identitás és önkép kidolgozása. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: ide tartozik a közös történelem megalkotása, továbbá a saját művészet nemzeti művészetként való elismertetése.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a romakonferencia bevezetőjében úgy fogalmazott: Magyarországnak szüksége van a jó munkaerőre, a cigányságra.

Vizi E. Szilveszter emlékeztetett arra, hogy az akadémia 2005-ben ösztöndíjat alapított a romák számára a tudományos fokozat megszerzésére.

Összefogás kellene

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a többség majd megoldja a cigányság problémáit. Kállai Ernő azt mondta: a magyarországi roma értelmiségieknek kell megfogalmazniuk, hogy milyen útra akarják vezetni a roma népcsoportot, és mi az, amit reálisan vállalni tudnak ennek érdekében.

A kisebbségi ombudsman súlyosnak nevezte a romák szociális helyzetét és hangsúlyozta: összefogással kell megteremteni a felemelkedéshez vezető utat.

Kállai Ernő emlékeztetett: a rendszerváltás óta valamennyi kormány fontos programokat indított a cigányság érdekében, de jelentős változást egyik sem okozott a romák életkörülményeiben.

A Fidesz elnöke szerint a cigány kultúrának kulturális autonómiára van szüksége. Orbán Viktor hangsúlyozta: olyan intézményrendszert kell létrehozni, amely elismeri a cigány értelmiség elit teljesítményét, emellett gondoskodik az utánpótlás neveléséről.

A második alkalommal tartott cigány értelmiségi tanácskozást a tavaly augusztus 21-én, életének 82. évében elhunyt József Attila-díjas író, Lakatos Menyhért emlékére rendezte a Művészeti Oktatási Kulturális Közéleti Alapítvány.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×