eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem kapott hitelt, mert túl kicsi faluban lakik

Az egyik Vas megyei településen élő asszony azért nem kapott lakáshitelt, mert a kiszemelt ingatlan - a bank indoklása szerint - "túl kicsi" faluban van - írja a Népszabadság. A térség országgyűlési képviselője állítja: nem egyedülálló ez az eset, egyes bankok hátrányosan megkülönböztetik azokat, akik aprófalvakban lévő házak, telkek megvásárlásához kérnek kölcsönt.

A kerkáskápolnai eset kapcsán a lap tudósítói megkerestek három pénzintézetet - a CIB, az OTP és az Erste Bankot - azzal a kérdéssel: előfordulhat-e az, hogy csak azért utasítanak el egy hitelkérelmezőt, mert az adott ingatlan kistelepülésen áll. A bankok válaszát a Népszabadságban olvashatják.

Budapesten az elmúlt 24 órában a levegő minősége kifogásolható volt, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a helyzet javulni fog - olvasható a Magyar Nemzetben. A légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a forgalmas területeket - közölte a környezetvédelmi minisztérium honlapja.

A hétvégén az volt olvasható, hogy a meteorológiai adatok sem kedvezők, és az autósokat is felszólították, hagyják otthon járműveiket. A városháza mégis azt állítja: nem kötelessége a beavatkozás.

Február 19-én váratlanul, mindenfajta előzmény nélkül, számítógépezés közben hunyt el egy 13 éves, nagykanizsai fiú. Az elsődleges kórboncnoki szakértői vélemény szerint vírusos vagy bakteriális fertőzés támadta meg a szívét és tüdejét - írja az Index.

Az ÁNTSZ virológus szakembere szerint influenzajárványok ideje alatt ritkán, de elő szoktak fordulni hasonlóan váratlan, előzmények nélküli halálesetek.

"Van úgy, hogy semmilyen előjele sincs a halálesetnek, mert a vírus csupán azt a pár idegsejtet támadja meg, amely a szívműködést tartja fenn. Ennek nagyon ritka az előfordulása, negyven éve dolgozom, és legfeljebb tíz ilyen esetet láttam" - fogalmazott Berencsi György, az ANTSZ szaktanácsadója. A magyarországi influenzajárvány az Országos Epidemológiai Központ szerint hivatalosan február 20-án ért véget.

Heteken belül megjelennek az első pályázati felhívások és közbeszerzési tenderek a hazai borgazdaság közösségi marketingtámogatásával kapcsolatban - számol be róla a Világgazdaság. Ez lesz az első eset, hogy egy agrárágazat résztvevői maguk dönthetnek állami pénzek felhasználásáról.

A piaci szereplők a literenkénti 8 forintos forgalomba hozatali járulékokból keletkező összegeket oszthatják szét, éves szinten 1,2-1,3 milliárd forintot. A marketingforrásokat elsősorban a minőségi boreladások ösztönzésére fordítanák.

A tavalyi 200 milliárd után a költségvetés tartalékai idén összesen 154,6 milliárd forintra rúgnak - írja a Napi Gazdaság. A jelek szerint több minisztérium is számít a fejezeti tartalékokra, ugyanis jó néhányan a kötelező fejezeti tartalékon felül nem képeztek plusz forrást az év közben felmerülő kiadásokra. A külügyi és a honvédelmi tárca például egy fillért sem tett félre.

Évente állampolgárok ezrei próbálkoznak minden országban azzal, hogy elrejtsék az adóhatóság elől a nehezen megszerzett filléreket. Ezt valaki otthon tartja a párnában, de van olyan, aki inkább olyan külföldi bankba teszi, amelyik nem ad ki semmilyen, az ügyfelekről szóló adatot a külföldi hatóságoknak, mint például Svájc, vagy Panama.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×