eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Naponta kellene takarítani a budapesti utcákat

Budapesten legalább naponta kellene locsolni vagy takarítani a főutcákat ahhoz, hogy csökkenjen a káros porrészecskék száma a levegőben - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A nyugat-európai városokkal összehasonlítva a magyar fővárosban túlságosan sok szálló port kavar fel a szél, vagy a járművek. Mindez nagyon káros az egészségre.

Ennek egyik oka Budapest elhelyezkedésében keresendő. A főváros a Kárpát-medence közepén van, szélcsendes területen - mutatott rá Bozó László akadémikus, levegőkémikus. Mind mondta, a városban viszonylag ritkán van szél, amely kisöpörhetné a levegőben felgyülemlő szennyező anyagokat.

Ez főleg a téli hónapokban okoz problémát. Így volt ez decemberben, januárban, valamint február elején is, amikor a csapadék és a szél hiányában hosszú időre megrekedtek a szennyező anyagok a városban.

A levegőszennyezéshez hozzájárul a jelentős járműforgalom is, hiszen az autók, buszok és kamionok a legnagyobb károsanyag-kibocsátók. Budapest levegőjének romlását okozzák még a távolabb fekvő ipari létesítmények is.

Sokat javít azonban a város levegőjének minőségén az, hogy keresztül szeli egy széles folyó, a Duna feletti levegő áramlása ugyanis hozzájárul a légszennyező anyagok koncentrációjának csökkenéséhez.

Bozó László szerint mindez orvosolható lenne, ha a főutakat legalább naponta locsolnák és takarítanák a közterület-fenntartók. Szintén javítana a helyzeten, ha a parlagon maradt területeket beültetnék növényekkel, így ezekről sem szállna fel a por.Nagyvárosi probléma

A nagyvárosi levegőben szálló por azért különösen veszélyes, mert növényi pollenekkel összetapadva és azokkal kémiai reakcióba lépve jönnek létre az asztmát és allergiát kiváltó vegyületek.

Tolnai Edina tüdőgyógyász, a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a levegőben lévő szálló por eredhet a környezetünkből, a földről, az épületekről, a ruhákból. Ezek önmagukban nem biztos, hogy veszélyesek lennének, de mivel kölcsönhatásba lépnek a járművek által kipufogott káros anyagokkal, létrejön belőlük egy allergén anyag.

Felmérések igazolják, hogy azokat a környezetünkben évszázadok óta jelenlévő anyagokat, amelyek korábban semmilyen veszélyt nem jelentettek az emberi szervezetre, jelenleg allergénként tartjuk számon.

Ilyen például a hegyi cédrus, amelyről spanyol kutatók kimutatták: pollenje korábban még nem váltott ki allergiás reakciót, manapság azonban a nagyvárosokban egyre többen érzékenyek a növényre.

A növényi pollen és a kibocsátott szennyező anyagok fizikai és kémiai reakcióba lépnek egymással, ennek során pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyekkel korábban nem találkozott az emberi szervezet.

 

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×