eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Brutális gázáremelés várható?

Április 15-étől drágul a földgáz ára - értesült a Magyar Nemzet. A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte meg, a lap szerint a kormány így akarta elkerülni, hogy a 13,5 százalékos drágulást a népszavazás előtt ki kelljen hirdetni.

Válságtanácskozást tartott a Szabad Demokraták Szövetsége szombaton, derül ki a Népszabadságból. A megbeszélésről senki nem akart nyilatkozni, annyit azonban kiderített a lap, hogy elsősorban a tavalyi választási csalási botrány következményeiről, a baranyai, illetve a borsodi tömeges tagbelépésekről, valamint a valószínűleg májusban, vagy júniusban megrendezendő rendkívüli tisztújításról volt szó. Kóka János pártelnök a tanácskozásról csak annyit mondott a Népszabadságnak, hogy a párt összezárt a vezetői mögött.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy mégiscsak lesz gázáremelés. A földgáz nem április elsejétől, hanem 15-étől kerül majd többe. A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte meg, a lap szerint azért, mert a kormány el akarta kerülni, hogy az új tarifákat a március 9.-i népszavazás előtt ki kelljen hirdetni. A lakossági földgáz ára 13,5 százalékkal emelkedik majd.

Magyarországon az indokoltnál közel kétszer nagyobb a sütőipari kapacitás, olvasható a Napi Gazdaságban. A lapnak nyilatkozó szakember szerint amellett, hogy a multik vevőcsalogató céllal lenyomják áraikat, a szürkegazdaságtól sem elrettenő üzemek sokszor rontják a sütőipari termékek minőségét. Sok olyan termék van forgalomban, amely nem felel meg az előírásoknak. A megoldás a rendszeresebb ellenőrzés, vagy új termékjelölési szabályok lehetnek.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, az uniós sertéstermelők 20 százaléka eltűnhet a piacról, ha Brüsszel nem hoz intézkedéseket az ágazati válság kezelésére. A sertésfelvásárlási árak egy év alatt 8 százalékkal csökkentek, miközben a takarmányárak van ahol a duplájára emelkedtek. Az uniós érdekképviseletek a génkezelt takarmányok felhasználását is szorgalmazzák, és ezzel a hazai termelők is egyetértenek.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a korábbi kormányzati tervek szerint már fizethetnénk euróval. Az internetes portál sorra veszi az eddig elhangzott céldátumokat. A jegybank titkos vágyai között 2000-ben a 2007-es bevezetés is felmerült. A költségvetési kiigazítások következtében a dátum 2010-re tolódott. 2003 nyarán az akkori pénzügyminiszter 2008-at jelölte meg. A kormány mostanában hivatalosan a 2011-2013-as sávot emlegeti a csatlakozás lehetséges időszakaként. Az árfolyam-stabilizálós intézkedések miatt azonban a legkorábbi időpont 2012 lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×