eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lila, zöld és fehér szavazólapokon ikszelhetünk március 9-én

Egy helyett három szavazólapot kapnak a voksolók a március 9-i népszavazáson - mondta az Országos Választási Iroda vezetője. Előzetes eredmények a voksolás napján, este 10 óra körül várhatók.

Az egyértelműség erősítésére egy szavazólapon csak egy kérdés szerepel majd a március 9-i népszavazás során, így a voksolók egy lila, egy zöld és egy fehér szavazólapot kapnak a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében rendezett referendum alkalmával - jelentette be az Országos Választási Iroda vezetője

Rytkó Emília kiemelte: további szigorítás, hogy a szavazás napján már senkit sem vesznek fel a névjegyzékbe. A választópolgárok február 22-ig hivatalos értesítést kapnak, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben, és ha nem, akkor a jegyzőnél kérhetik felvételüket.

Változás történt az igazolási kérelmek kezelése ügyében is, ugyanis minden, legalább két szavazókörrel rendelkező településen lesz kijelölt szavazókör, és csak itt szavazhatnak a településre igazolással érkezők, valamint a környékbeli hajléktalanok, így elkerülve a választási eredmény bármilyen befolyásolását, amire a törvény eddig lehetőséget adott - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy nem változik a külképviseleteken való szavazás.

Az eredmények a várakozások alapján hamarabb érkeznek meg, mint a korábbi népszavazások, vagy az országgyűlési választások idején. A szavazókörök este hét órás zárása után két órával már jelentős feldolgozottság várható, tíz órára pedig az előzetes eredményeket is nyilvánosságra hozzák, míg a jogi végeredményt négy nappal később, március 13-án hirdetik ki - hangsúlyozta az Országos Választási Iroda vezetője.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×