eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Mintha megőrült volna az emberiség"

Magyarországon 2007-ben 880 millió liter palackozott ásványvizet forgalmaztak az üzletek. Az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal több ásványvíz fogyott, 43 milliárd forint értékben. A Humusz Munkacsoport munkatársa nem érti, miért kell a vizet ide-oda szállítani az országok között, olyan palackban csomagolva, amit még visszaváltani sem lehet, miközben a csapból is jó minőségű víz folyik.

Egy liter palackozott ásványvíz ára átlagosan 57 forint, miközben Budapesten ugyanennyi csapvíz 20 fillérbe kerül. A minőségben nincs különbség, ugyanakkor az ásványvíz szállítása és csomagolása annyira terheli a környezetet, hogy mára ez vált az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémává - mondta a Humusz Munkacsoport munkatársa.

Gadó György Pál hozzátette: tavaly egy washingtoni intézet megállapította, hogy a világon az egyik legnagyobb problémát a műanyagpalackban csomagolt vizek szállítása és forgalomba hozatala jelenti.

Évente világszerte több mint 160 milliárd liter palackos vizet vesznek meg az emberek, ezzel súlyosan károsítják a környezetet. Nemcsak a műanyagpalackokkal, hanem a termék szállításából fakadó szennyezéssel is.

Magyarország is kiveszi a részét

Mindehhez Magyarországi is jócskán hozzájárul, hiszen nálunk egy évben 1,3 milliárd pillepalackot hoznak forgalomba a gyártók, ez 45-50 ezer tonnát tesz ki.

Bár léteznek már szelektív hulladékgyűjtő szigetek, amelyek azzal a céllal jöttek létre, hogy az ide bedobott szemét újrahasznosítható legyen, Magyarországon ennek még nem sok haszna van - mondta a Humusz Munkacsoport munkatársa.

Egyrészt azért, mert a nem visszaváltható pillepalackoknak legfeljebb a 12 százaléka köt ki ezekben a gyűjtőkben, másrészt azért, mert Magyarországon arra sincs meg a kapacitás, hogy az ide bedobott szemetet feldolgozzák. A pillepalackokat Kínába viszik, azaz a feldolgozásukhoz ismét károsítani kell a környezetet. "Mintha megőrült volna az emberiség" - jellemezte a folyamatot a környezetvédő.

Gadó György Pál elmondta: bár mindezt a környezetvédelmi minisztériumban is látják, mégis évről évre győzedelmeskedik a pet-palack forgalmazók lobbija, és veszítenek azok, akik a visszaváltható palackok fontosságát hangsúlyozzák.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×