eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Maga termeli áramát az önkormányzat

Decembertől napelem biztosítja a XI. kerületi városháza energiaszükségletének mintegy felét. Molnár Tibor, a kivitelező cég vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a rendszer 26 millió forintba kerület és kilenc év alatt térül meg.

Decemberben hatalmas, füstszínű üveglapokat helyeztek el az újbudai önkormányzat tetejére. A napkollektorok 26 millió forintjába kerültek a kerületnek, de ezzel fedezik az épület energiaszükségletének 33-50 százalékát - mondta el az InfoRádióban Molnár Tibor.

Nyáron, szombatonként és vasárnaponként valószínűleg többet is termelnek majd, ezt a mennyiséget pedig az elektromos művek átveszi az önkormányzattól. A kollektorok azonban télen is hasznosak, hiszen - ahogy azt a kivitelező elmondta - még holdvilágnál is képesek áramot termelni.

A beruházás várhatóan kilenc-tíz év alatt térül meg, a gyártó azonban 20 évig vállal teljesítménygaranciát a termékre, így az önkormányzat nyereségre számít.

Referenciául egy zuglói családi ház szolgált, amelynek tulajdonosai szerint a napelemek felszerelésével többet nyernek, mint ha az összegből egy panellakást vettek volna, és azt bérbe adnák.

A napkollektor napenergia felhasználásával képes előállítani fűtésre vagy vízmelegítésre használható hőenergiát.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×