eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bakáts a Kultiplexről: Elfogyott a tér, elfogyott a hely

Ha sikerül alkalmas, megfizethető helyet találni a belvárosban az underground kultúrának, a Kultiplex lebontása ellen tiltakozók a február végi határidő leteltével átadják az épületet - mondta el az InfoRádiónak Bakács Tibor Settenkedő zenekritikus.

A tiltakozók - akik azt ígérik, hogy végső megoldásként beköltöznek az épületbe, így akadályozva meg annak lebontását - szószólójaként fellépő Bakáts Tibor közölte: nem vitatkoznak a jogi helyzeten, mert az nyilvánvaló, hogy valaki eladta a tulajdonát, a bérlő pedig köteles kiköltözni.

"Az elmúlt 15 évben mást sem tettem, csak - például mint Tilos rádiós - költöztem, a jogkövető magatartásomat én is és a többiek is bizonyítottuk. Csak közben elfogyott az a tér és az a hely, ahol az ilyen típusú kultúra jelen volt a belvárosban, Budapesten" - fejtegette a kritikus.

Bakáts Tibor szerint a Kultiplex az egyik utolsó fellegvára volt ennek az underground vagy alternatív kultúrának, amelynek ma nem lehet olcsó helyet találni a belvárosban vagy Budapesten.

A kritikus hangsúlyozta: örülnének, ha az önkormányzat segítségével találnának új helyet, például az Erzsébet téri buszpályaudvar már öt éve üresen áll.

Mi nagyon szívesen beköltözünk máshova, csak nem hisszük el, hogy lesz ilyen. Várjuk az önkormányzat megkeresését, de jön február 28., onnantól pedig rossz lesz, mert az erőszak közbelép, ami nem jó senkinek, csak nyilvánvalóan nem számoltak ezzel a társasággal, amikor megkötötték az üzletet - mondta el a kritikus.

Gondolkoznak

A IX. kerület alpolgármestere az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy már a két éve elfogadott szabályozási terv lebontandó épületként jelölte meg a Kultiplexet.

Hardi Róbert hozzátette: a kultisok megkeresték az önkormányzatot november végén, hogy a meghirdetett programokat megtartása végett szeretnének három hónap haladékot. Az önkormányzat erre rábólintott, és megállapodtak, hogy február végén költöznek ki az épületből.

A jelenlegi helyzetről a ferencvárosi alpolgármester azt mondta: a tulajdonos Budapest Film megígérte, hogy a megállapodásnak megfelelően kiürítve átadják az épületet.

Ha átadják, de valakik oda beköltöznek, az önkormányzat nem tud mást tenni, mint elkezdeni a kiürítési procedúrát, ami nem jelent erőszakot - fűzte hozzá Hardi Róbert.

Az alpolgármester kifejtette: tény, hogy van igény erre a rétegkultúrára, ezért valamilyen helyet kell számukra biztosítani. Ezt a ferencvárosi önkormányzat nem tudja megtenni, mert nincs ilyen célra alkalmas épülete, de a főváros elkezdett foglalkozni a kérdéssel, és többféle megoldás is elképzelhető.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×