Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OEP-et nem érdekli: lovas futárral, vagy neten, de ellenőrizni kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Júliustól az egészségbiztosítási pénztár megbünteti azokat a háziorvosokat, akik nem ellenőrzik betegeik TAJ-számát. Ehhez internet-kapcsolatra lenne szükség, jelenleg azonban a praxisok csaknem negyede nem rendelkezik ezzel.

Akár havi 80 ezer forintos támogatásmegvonásra is számíthat az a háziorvos, aki júliustól nem ellenőrzi, hogy betegének van-e érvényes társadalombiztosítása. Ezt az interneten keresztül, a TAJ-szám segítségével teheti meg.

A háziorvosok negyedének azonban nincs internet-hozzáférése. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az OEP-et nem érdekli, hogy az orvos milyen infrastruktúrával, hogyan és hol ellenőrzi a pácienseit, a lényeg, hogy utána nézzen a jogosultságnak.

Elmondta azt is, hogy az egészségbiztosító 2007-ig összesen 13,5 milliárd forintot biztosított a háziorvosi rendelők infrastruktúrájának javítására, a többi mellett számítógép-beszerzésre. Szerinte a net költségét pedig ki lehet gazdálkodni a háziorvosok havi finanszírozási keretéből, amely átlagosan 700-800 ezer forint.

Aki nem tesz eleget a kötelezettségnek, azt júliustól 10 százalékos támogatás-elvonással sújtja az OEP, amely átlagos összege így 70-80 ezer forint lehet havonta.

Az internet hiánya a napi munkát is gátolja

Korábban az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója az InfoRádióban azt mondta: jelenleg csaknem 3 millió ember ellátásáért felelős háziorvosnál nincs internet.

Balogh Sándor arra is rámutatott: a világhálóra csatlakozás megkönnyítené az orvosok adatszolgáltatását, amely szerinte sok helyen még mindig "lovas futár szintjén" működik, azaz az orvosok flopin továbbítják az információkat.

Mint mondta, a gyors információáramlás a problémás esetekben, például az év eleji betegszállítási bonyodalmak kapcsán lehet hasznos, így ugyanis sokan nem fértek hozzá a naprakész információkhoz arról, kihez forduljanak, ha betegeiket el akarják szállíttatni.

Az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója rámutatott arra is: az internetbekötés problémáját tovább bonyolítja, hogy a háziorvosok csaknem 90 százaléka az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőben dolgozik.

Hanganyag: Torda Júlia