eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhúzódó perek, elévülő bűnesetek

A fiatalkorúak ellen indított büntetőeljárások időtartalmát vizsgálta legfrissebb felmérésben a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság mintegy 1.400 ügyet tekintett át, ebből az derült ki, hogy továbbra is lassú az ítélkezés.

Az ügyészség által megvizsgált 1.400 eset között nyolc olyat találtak, amelyet elévülés miatt zárt le a bíróság, mert annyira elhúzódott az ítélkezés - mondta el az InfoRádióban Borbély Zoltán, az ügyészség elnöke.

A hivatal a nyomozati, a vádemelési és a bírósági szakaszt egyaránt vizsgálta, és kiderítette: a nyomozás jelentős része hat hónapon belül lezárul. Ezzel szemben volt olyan eset, hogy a vádirat benyújtása után két éven belül nem tűzték ki az első tárgyalást.

Borbély Zoltán rámutatott: ez, főleg nevelési szempontból igen káros az elkövetőre. Ezzel egyetért az Országos Kriminológiai Intézet igazgató-helyettese is.

Kerezsi Klára az InfoRádióban azt mondta: problémás az is, hogy büntetésként egyre ritkábban alkalmazzák a javítóintézeti elhelyezést, pedig ez gyakran igen hasznos a fiatalkorúak társadalomba való beilleszkedése szempontjából.

Rámutatott arra is: igen káros, ha egy fiatalkorú által elkövetett bűnténynek nincs rá nézve semmilyen következménye.

Mint mondta, a fiatalok a legtöbb esetben csak a tényleges végrehajtott szabadságvesztést tekintik büntetésnek, minden más esetben, például a felfüggesztett büntetésnél úgy érzik: megúszták a dolgot.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×