eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: "A kormány nyíltan szembefordult az országgal"

A Fidesz elnöke fércmunkának nevezte a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvénytervezetet. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány nyíltan szembefordult az országgal, amikor nem vette figyelembe a tervezet kapcsán megnyilvánuló egyértelmű társadalmi akaratot. A volt kormányfő a népszavazásról azt mondta: reményeik szerint várhatóan súlyos politikai következményei lesznek a remélt nagyarányú sikernek.

A Fidesz elnöke saját bevallása szerint olyasmit látott hétfőn a magyar parlamentben, amit soha sehol korábban. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában az egészségbiztosítási törvény megszavazása kapcsán példátlannak nevezte, hogy - bár alapvető fontosságú törvényről van szó - hétfőn délelőtt a koalíciós pártok 133 módosító indítványt nyújtottak be.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a tervezetben 123 helyen nem ad a törvény pontos szabályozást, azt a kormány majdani végrehajtási rendeleteire bízza.

"A törvény fércmunka"

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője emlékeztetett: a törvénnyel szemben "teljesen egyértelmű társadalmi akarat nyilvánult meg. A kormány nyíltan szembefordult az országgal, a törvény fércmunka és alkotmányos problémát is felvet", amennyiben 123 helyen nem fogalmaz pontosan.

"Az államfőtől bölcs döntést várunk, miután az MSZP sürgős kihirdetést kért, így öt napon belül a köztársasági elnök nyilatkozni fog" - mondta Orbán Viktor Sólyom László lehetséges reakcióiról, hangsúlyozva: íratlan szabály, hogy az elnököt döntése meghozatala előtt nem illik befolyásolni, személyes véleménnyel sem.

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény kapcsán.

"Bíztató, ami történt"


Orbán Viktor a hétfői országos sztrájk kapcsán azt mondta: Magyarországon érik a demokrácia. A parlamentáris demokrácia részvételi, akkor működik, ha az emberek hajlandóak részt venni a közéletben - hangsúlyozta a volt miniszterelnök, aki szerint a valódi nyugati demokrácia az állampolgárok aktív részvételét feltételezi a közéletben. "Már a novemberi megmozdulásban is ezt láttam, akkor is civil szervezetek indultak meg, nem pártok" - tette hozzá.

"Alakul ez. Én nem vagyok hajlandó lemondani a rendszerváltás idején vallott ideáimról, mely szerint a demokrácia központjában az autonóm, aktív állampolgár áll. Ezt nem adom fel. Bíztató, ami történt" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a munkabeszüntetés kapcsán hangsúlyozta az alkalmazottak félelmeit, akik attól tartanak, hogy elveszíthetik állásukat. "Növekvő munkanélküliség van Magyarországon, a sztrájkoló dolgozó helyére lehet mást találni. Át kell lépni az embereknek egy félelmi küszöböt" - mondta az ellenzéki politikus.A Fidesz elnöke szerint az egészségbiztosítási törvény csak elhalasztja a koalíciós konfliktusok rendezését, hiszen a lényeg csak a végrehajtási rendeletekből derül majd ki.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a szakemberek többsége szerint működésképtelen a rendszer, amelyet a koalíciós kényszer szült, nincsenek például tisztázva a pénztárak kisebbségi tulajdonosának jogai.

Káosz már 2008-ban

A volt miniszterelnök arra számít, hogy az előkészítés hiánya miatt az új rendszer már 2008-ban káoszba fullad. Orbán Viktor hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy veszélyben vannak a nem súlyponti kórházak, de a súlypontiak is rossz helyzetbe kerültek.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is azt tanácsolják a fideszes vezetésű önkormányzatoknak, hogy mentsék meg a kórházakat, ha szükséges, szervezzék át azokat non-profit vagy profitorientált formába, de utóbbi esetben is maradjanak köztulajdonban.

Vissza az alapokhoz

A Fidesz elnöke megerősítette, hogy ha felhatalmazást kapnak, mindenképpen visszaállítják a biztosítási reform előtti helyzetet.

Orbán Viktor szerint csak technikai kérdés, hogyan állítják vissza a jelenlegi állapotot, mert "az állam rendkívül erős, még ha olyan roskatag is, mint a magyar".

A politikus hangsúlyozta: a visszaállítás a befektetőnek kerül majd sokba, és tudniuk kell, hogy nem tudnak olyan szerződést kötni, amiből az állam nem léphet vissza.

A volt miniszterelnök kiemelte: a cégeknek tudniuk kell, hogy veszélyes területre fektetnek be, mert az egészségügy átalakítását nem fogadja el a társadalom.

A befektetők nem lehetnek rosszhiszeműek, tisztában kell lenniük azzal, hogy a teljes magyar társadalom ellenére jönnek ebbe a szektorba.A Fidesz elnöke a népszavazás kapcsán arra számít, hogy a koalíció és a hozzá kötődő civil szervezetek a parlamenti döntés után is igyekeznek minden eszközzel lassítani a voksolás kiírását.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a legrosszabb forgatókönyv szerint a várható jogorvoslati kérelemről az Alkotmánybíróság gyorsan dönteni fog és a köztársasági elnök ezt követően legkorábban 45, legkésőbb 90 napon belül kiírja a referendumot.

"Elsöprő győzelmet szeretnék"

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: "az lenne a legjobb, ha már túl lennénk a népszavazáson". A három konkrét kérdés kapcsán arról is véleményt mondanak az emberek, hogy jó úton jár-e Magyarország - tette hozzá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy mit tartana győzelemnek a népszavazáson, azt válaszolta, hogy a demokrácia sikere lenne, ha minél többen vennének részt a voksoláson.

Az elnök a párt sikerének tartaná azt, ha minél nagyobb arányban támogatnák a három feltett kérdést. "Elsöprő győzelmet szeretnék, mert ezek a kérdések testesítik meg a kormányzati hazugsághadjáratot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Súlyos politikai következmények


Az ellenzéki politikus szerint önbecsülés kérdése, hogy lehet-e Magyarországon következmények nélkül mindent megtenni az emberekkel. Mint mondta: reményeik szerint várhatóan súlyos politikai következményei lesznek a remélt nagyarányú sikernek.

A következő országgyűlési választások esetleges időpontjával kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, mindent megtesz a demokrácia és az alkotmányosság keretei közt, hogy minél hamarabb kiírhassák azt, mert ez az ország, a családok és az emberek érdeke is.

A volt miniszterelnök leszögezte: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy programja alapján kivezesse az ország kátyúba jutott szekerét.

4

A gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséről Orbán Viktor azt mondta: az élénkítés érdekében csökkenteni kell az adókat és járulékokat, vissza kell szorítani a korrupciót és a bürokráciát, valamint egy időre reálértéken be kell fagyasztani az állam kiadásait.

A Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: nemzeti programmá kell formálni a gazdasági növekedés újraindítását, ami szerinte nem nehéz, mert mindenki tudja, hogy az állam kötelezettségeinek teljesítéséhez dübörgő gazdaság kell.

A volt miniszterelnök úgy véli: az emberek befizetik az adókat, ha érzik, hogy komolyan veszik őket, a befizetett pénzt pedig nem lopják és nem pazarolják el.

Ehhez közbizalom kell, de az ország készen áll erre, mert szégyelli a jelenlegi helyzetet, elege van belőle, és változásra szomjazik - emelte ki a Fidesz elnöke.

Fontos lépések

Néhány korábbi, de a Fidesz legutóbbi programjában már nem szereplő ígéretről Orbán Viktor azt mondta: a gazdaságilag lehetséges legnagyobb tébéjárulék-csökkentésre van szükség, valamint továbbra is célnak tartja a 14. havi nyugdíjat, de most négyéves időtávlatban nem tartja reálisnak a bevezetését, a gazdaság helyzete miatt.

Tömör évértékelésként a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: 2007-ben fontos lépéseket tettek a bérből és fizetésből élők, valamint a független egzisztenciával rendelkező középosztály történelmi szövetségének létrehozása érdekében, ami egyben a rendszerváltás beteljesülését is jelenti. Ez testet ölthet a népszavazásban, és erre a szövetségre épül a Fidesz programja is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×