eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért nem forgathattak Orbán Viktor perének tárgyalásán?

Az adatvédelmi biztos nem érti, miért nem engedélyezte a bíró kép- és hangfelvétel készítését szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és Orbán Viktor között zajló perben. A két fél hozzájárult a felvételek készítéséhez, a bíró pedig közszereplő.

Az adatvédelmi biztos az InfoRádiónak elmondta: a jogszabályok szerint a tárgyalóteremben ülő tanács elnökének joga dönteni arról, hogy engedélyezi-e felvételek készítését.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta: nem akarja minősíteni a bíró tevékenységét, ugyanakkor az igazságszolgáltatás nyilvánossága nagyon fontos garanciális alapelv, és ő ebben a perben nem lát okot a nyilvánosság korlátozására.

Ezzel együtt ez a döntés a bíró kompetenciájába tartozik, rajta áll, mi történik a tárgyalóteremben; általánosságban mérlegelnie kell például, hogy nem zavarja-e a média a tárgyalás menetét - tette hozzá Péterfalvi Attila .

Lomnici a teljes nyilvánosság mellett

A Legfelsőbb Bíróság elnöke az InfoRádiónak elmondta: a bíró törvényesen járt el, amikor a nyilvánosság korlátozásáról döntött.

Lomnici Zoltán ugyanakkor hozzátette: ő minden tekintetben a teljes nyilvánosság híve, hiszen a bíróság rendkívül komoly hatalommal rendelkezik, egyik hatalmi ág sem ellenőrizheti, ezért a nyilvánosság kontrollja meghatározó jelentőségű a tisztességes eljárás szempontjából.

A jelenlegi jogszabályok szerint azonban mindig az eljáró bíró dönt abban, hogy a nyilvánosságot teljes mértékben vagy csak korlátozottan biztosítja a törvények keretei között - hangsúlyozta az LB elnöke.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozta meg jogerős ítéletét, eszerint Orbán Viktor nem sértette meg az Igazságügyi Minisztérium jó hírnevét, amikor azt mondta egy interjúban, hogy a rendőrség tavaly október 23-án politikai utasításra hajtott végre brutális akciókat saját polgáraival szemben.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×