eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Balesetveszélyes, mégis használhatják a gyerekek a játszóteret

Balesetveszélyre figyelmeztető táblákat szereltek a dunakeszi Béke utca játszóterének játékaira, a park, amelyet megrongáltak, mégis tárva-nyitva áll. A település polgármestere az InfoRádiónak elmondta: azért nem zárták le az egész területet, mert egyes részei még használhatók. Kecskeméthy Géza hozzátette: az önkormányzatoknak nem lesz pénzük és idejük annak a minisztériumi rendeletnek a betartására, amely szerint 2008 végéig minden játszóteret rendbe kell hozni.

Kijavítják a megrongált játszótér hibáit, addig azonban egyes játékokon ott marad a figyelmeztető felirat, mivel ezeket balesetveszélyesnek minősítették - mondta az InfoRádiónak Dunakeszi polgármestere.

Kecskeméthy Géza hozzátette: azért nem zárták le az egész játszóteret, mert vannak ott most is használható játékok.

A polgármester szerint nem tudják majd idejében teljesíteni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendeletét, amely szerint 2008. december 31-ig minden hazai játszóteret megfelelő állapotúra kell alakítani, mivel ehhez nincs meg a megfelelő pénzügyi fedezet.

Hozzáfűzte: az önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a játszótereket megfelelő állapotba hozzák.

Változó szempontok

Kecskeméthy Géza szóvá tette, hogy a Magyarországon működő minősítő cégek más-más szempontok szerint vizsgálják a játszótereket.

"Lehet azt mondani, hogy két minősítő ugyanazt a hibát sosem állapítja meg" - közölte a polgármester.

Elmondta: a legutóbbi ellenőrzés során feltárt hibákat a tavaszi szezonra tudják kijavítani.

Az egyik játszótér-minősítéssel foglalkozó cég munkatársa elismerte, hogy a GKM által kijelölt minősítőintézetek többféleképpen értelmezik a balesetveszély fogalmát.

A 25 ezer hazai játszótér 40 százalékát vizsgálták meg eddig, és ennek húsz százaléka balesetveszélyes - mondta az InfoRádiónak a három éve alapított Magyar Játszótér Szövetség elnöke.

Makove Zsolt szerint a szabványosítás 2008 végi határidejét legalább tíz évvel ki fogják tolni, mert a minisztériumi rendeletet képtelenség ennyire gyorsan végrehajtani, hasonlóan a közintézmények sokszor halogatott akadálymentesítéséhez.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×