eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mismásolás a szilvásváradi vasútvonal ügyében

November közepére készül el a végleges vasúti menetrend - közölte az InfoRádió megkeresésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya. A tárca írásos válaszában nem részletezte, hogy a szilvásváradi vasútvonalat miért zárják be, hasonlóan 37 másik pályaszakaszhoz.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium általánosságban válaszolt a szilvásváradi vasútvonal megszüntetésének okát firtató konkrét kérdésünkre.

A tárca közleményében az olvasható, hogy a minisztérium a kisforgalmú vasúti viszonylatok szakmai vizsgálatának eredménye alapján 38 vasútvonal esetében nem tartja indokoltnak, hogy azokat az országos hálózat keretében működtesse tovább.

Hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a vonalak az érintett önkormányzatok kezdeményezésére térségi vasútvonallá átminősítve továbbműködhetnek.

A vasúti törvény rendelkezései szerint az érintett önkormányzatoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hozzájárulnak a térségi vasút működtetéséhez kapcsolódó helyi fejlesztésekhez.

Ilyen lehet például a település vasútállomásának felújítása, helyi közlekedés szervezése a vasútállomás és a településközpont között, vagy P+R parkolók kialakítása a vasútállomás környezetében.

Az önkormányzatok nyilatkozata elengedhetetlen ahhoz, hogy a minisztérium érdemi pályázatot tudjon kiírni a térségi vasút üzemeltetőjének kiválasztására. A nyertessel a tárca kész közszolgáltatási szerződést kötni a vasúti személyszállítás fenntartásáról - olvasható a közleményben.

Vélhetően a szilvásváradi járatra utalva felhívják a figyelmet arra, hogy a turisztikai célú üzemeltetés az előzőektől különválasztandó, az ilyen esetekben fejlesztéspolitikai eszközök támogathatják a további működést.

A gazdasági és közlekedési miniszter a szakmai javaslat ismeretében és a társadalmi egyeztetés figyelembevételével hoz majd döntést a menetrend véglegesítéséről november közepén - közölte a tárca sajtóosztálya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×