eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Hamarosan robban a szociális bomba"

Az üzleti alapú társadalombiztosításban a tőke logikája érvényesül, tehát nem az ember, hanem a haszon lesz benne a fontos - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István kiemelte, hogy az üzleti alapú modellt mind a hat meghatározó szakszervezeti konföderáció elutasítja.

A Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elmondta, törvényes garanciát nem lehet adni arra, hogy mindenki megkapja az ellátást, csupán lózungokat ismételgethet a kormány.

Gaskó István szerint ha már a belépéskor versenyeztetik a pénztárakat, elkerülhetetlen, hogy a haszon logikája érvényesüljön. A szakszervezeti vezető úgy látja: a javaslat alapvetően elhibázott, ezért van, hogy szinte naponta változik.

A Liga Szakszervezetek elnöke rámutatott: a jelenleg érvényes javaslat szerint az üzleti biztosítók igazgatótanácsának hat tagja közül hármat a magánbiztosító ad majd, hármat pedig az állam, szavazategyenlőség esetén azonban a magánbiztosító által delegált elnök szavazata lesz a döntő.

A nyugdíjszabályok megváltoztatása elfogadhatatlan

Gaskó István kifogásolta azt is, hogy jövő évtől a kormány nettósítja a nyugdíjalapot, ezzel csaknem 8 százalékkal lesz kevesebb a 2008-tól nyugdíjba vonulók járadéka. Szerinte minderre azért van szükség, mert a kormány 2002-ben bevezette a 13. havi nyugdíjat.

A kabinet ezzel csupán szavazatokat vásárolt, ezzel azonban felborította a nyugdíjkassza egyensúlyát. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy minden szakmai megalapozottság nélkül, politikai alapon nyúltak bele a nyugdíjkasszába, ezzel a következő generációk járadékát kurtították meg.

Elmondta azt is: az elmúlt 17 évben sokan "szedtek össze" olyan éveket, amikor nem voltak bejelentve, vagy papíron minimálbéren foglalkoztatták őket. Mindez egy "szociális bombát jelent" a társadalom számára, hiszen ezek az emberek olyan kevés nyugdíjat kapnak majd, amelyből képtelenek lesznek megélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×