eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

November 7-én ismét sztrájkolnak a vasutasok

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart november 7-én reggel 6 és 8 óra között a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete - tájékoztatta az InfoRádiót a VDSzSz elnöke.

A szakszervezetek azt nehezményezik, hogy a kabinet nem egyeztetett velük az újabb 38 vasúti szárnyvonal megszüntetéséről. Gaskó István szerint a sztrájk ugyanolyan lesz, mint a csütörtöki mozdonyvezetői demonstráció volt.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta: ha a demonstráció nem jár eredménnyel, további sztrájkokat szerveznek.

Mivel eddig nem láttak bele az elészült tanulmányokban, az érdekvédelmi szervezetek egyelőre nem tudják, hogy a szárnyvonalak megszüntetése milyen létszámleépítéssel járnak, de ezt több százra becsülik.

Elmondta azt is: ugyan a közlekedési tárca lehetőséget adott az önkormányzatoknak arra, hogy átvegyék a vonalak üzemeltetését, erre azonban egyiknek sincs módja.

GKM: a sztrájk időszerűtlen és indokolatlan

A GKM szerint a szárnyvonalak jövőjéről az egyeztetési folyamat még nem ért véget, döntés eddig még nem született.

A szárnyvonalak országos hálózatból való kivételéről született javaslat, de ennek elfogadása sem jelenti a vonalak felszámolását, mivel azok az Európában jellemző üzemeltetési modellnek megfelelően térségi kezelésbe kerülve működhetnek tovább - mutat rá közleményében a tárca.

A minisztérium kész arra, hogy közszolgáltatási szerződést kössön a térségi és elővárosi vasútvonalak üzemeltetőjével. A tárca tagadja, hogy ne folytatott volna egyeztetéseket.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×