eur:
388.56
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kórházbezárások: alkotmányos jogok sérülhetnek

A betegek alkotmányos jogát sérti a kormányzat, ha nem oldja meg a megszűnő vagy átalakuló kórházakban az adatok, szövettani minták és eredmények dokumentálását - derül ki az adatvédelmi ombudsman állásfoglalásából. Péterfalvi Attila szerint a páciensek adatkezeléséről szóló jogi szabályozás és a gyakorlati megvalósítás is hagy kívánnivalót maga után.

Az egészségügyi kormányzathoz fordult az adatvédelmi biztos. Azt kérte, készítsenek olyan jogszabály-módosítást, amely egyértelműen határozza meg a megszűnő vagy átalakuló kórházakban az egészségügyi dokumentációval kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Péterfalvi Attila az InfoRádiónak elmondta: ilyen kérdés például, hogy a dokumentációkat milyen időre visszamenőleg kell megküldeni az ellátásért felelős intézménynek, ha pedig nem szükséges minden adatot átadni, akkor ki őrzi azokat, hogyan dolgozzák fel a kartonokat.

Az adatvédelmi biztos hozzátette: ennek a technikai feltételeit is biztosítani kell, hiszen a páciensek adatainak visszakereshetőnek, nyomon követhetőnek kell lenniük, ez pedig jelenleg nem minden kórházban megoldott.

Ha nem sikerül változtatni a jelenlegi helyzeten, sérül az állampolgárok információs önrendelkezési joga - jelentette ki Péterfalvi Attila.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×